Оръжието на космонавтите !

Оръжието на космонавтите !


Вижте какво е оръжие на космонавтите !
През 1965 г. космическият кораб “Восток-2” с Алексей Леонов на борда се приземил не където трябва. Затова космонавтът изкарал повече от 2 денонощия в дълбоката тайга, докато го открият спасителните групи.
Запасите от храна бързо свършили и Леонов буквално гладувал, защото стандартният пистолет “Макаров” не ставал за лов.
Той не можел да го защити и от диви зверове. Затова, когато в края на 70-те години станал зам.-шеф на Центъра за подготовка на космонавти, Леонов лансирал проект за разработка на специално оръжие за оцеляване.
То трябвало да влезе в аварийния запас на космонавтите и на пилотите от стратегическата авиация.
През 60-те и 70-те години неколцина съветски летци умрели от глад след аварийно приземяване в труднодостъпни планински райони.
Работата по новото оръжие била поверена на Тулския оръжеен завод, а по боеприпасите – на Климовското Централно научно-техническо бюро за точно машиностроене (ЦНИИТочМаш).
Тулските оръжейници имали опит в тази насока, тъй като през 70-те години разработили едноцевен ловен пистолет ГИС-20 в опит да създадат късо ловно оръжие. Конструкторите подходили към задачата по три направления – разработили револвер, самозарядна гладкоцевна пушка и трицевен еднозаряден пистолет. Пушката отпаднала веднага поради големите размери и високото тегло. Малко по-късно се отказали и от револвера, въпреки че барабанът му можел да поеме патрони от различен калибър.
Безусловно одобрение получил трицевният пистолет ТП-82, който между другото станал известен с прозвището Бракониерска мечта поради възможността за скрито носене. През 1982 г.

ТП-82 е приет на въоръжение в т.нар.
Космически войски на СССР, а през 1986 г. – и във ВВС на Съветската армия.
Производството му продължило до 1987 г., когато някой сметнал, че повече бройки не били необходими. Смята се, че са изработени не повече от стотина пищова, макар по тази цифра да се спори, защото всичко около оръжието на космонавта било дълбоко засекретено.

ТП-82 е трицевен пистолет, като две от цевите са гладки успоредни 32-и ловен калибър (диаметър 12,5 мм), а третата, нарезна с калибър 5,45 мм, е разположена под тях. Цевите са дълги 30 см, а зареждането става чрез отмятането им надолу като при класическа ловна пушка. Оръжието има един спусък, но 2 ударника. Чрез превключвател, монтиран отляво, се избира цевта за стрелба.
Десният ударник е за дясната гладка цев, а левият – за лявата гладка цев и за долната нарезна цев.
Дори с една ръка може да стреля в каквато и да е последователност и от трите цеви. Конструкцита на ударно-спусковия механизъм изключва случайни изстрели при изпускане, удар или незаключени цеви. Гладките цеви са оборудвани с механизъм за автоматично изхвърляне на гилзите, а за нарезната цев може да се избере ръчно или автоматично изхвърляне.

ТП-82 върви с кобур и приклад, който може да се монтира на пистолетната ръкохватка. В комплекта са включени патрондаш с 10 гладкоцевни обикновени патрона, 10 гладкоцевни светлинни патрона и 5 патрона калибър 5,45х39 мм. Без монтиран приклад ТП-82 тежи 1,6 кг. Общата му дължина е 360 мм. Оръжието работи с 3 вида патрони – СН-Д и СН-С с калибър 12,5х70 мм за гладките цеви и СН-П с калибър 5,45-мм за нарезната цев. СН-Д е ловен патрон, който външно прилича на обикновените 32-калиброви боеприпаси, но се отличава по бездимния пироксилинов барут, по-мощния капсул-възпламенител и подобрената херметичност. Масата на куршума е 20 г, а началната му скорост – 300 м/с.

Ефективната далекобойност е 35-40 м. Д-Р ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ Светлинният сигнален боеприпас СН-С използва черен барут, при изстрелване излита на 180 м височина и свети в червено 9 секунди. Забелязва се от около 5 км. Бойният патрон СН-П с калибър 5,45 мм е с по-висока поразяваща способност от щатния автоматен патрон 7Н6. Куршумът му е със стоманен сърдечник и отверстие в предната част, което позволява отдаване на по-голяма част от кинетичната енергия.

Далекобойността при стрелба с нарезната цев е 200 м. ТП-82 може да стреля и с обикновени ловни и бойни патрони от същите калибри. Пистолетът е изработен от висококачествени метални сплави, а конструкцията му осигурява надеждност във всякакви метеорологични условия, температури и влажност.

По време на изпитанията ТП-82 е бил държан във вода, замразяван в лед, засипван с пясък, кал и тиня, след което е стрелял безотказно. През 2007 г. под предлог, че 20-годишният гаранционен срок на специалните боеприпаси е изтекъл, ТП-82 тихомълком е свален от въоръжение. От тогава руските космонавти отново поемат към Космоса с ветерана “Макаров”.

Трицевният пистолет за оцеляване на космонавтите с боекомплекта от патрони – ловни и бойни.


Loading...

Източник: 24chasa.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

Comments are closed.