Окончателно: руските войници вече няма да могат да използват смартфони

Окончателно: руските войници вече няма да могат да използват смартфони

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който забранява на военните да притежават смартфони и да разпространяват данни. Същите ограничения ще важат и за руските граждани, които са призовани на военно обучение. Документът, подписан от президента на руската държава, бе публикуван на сайт с правна информация.

Посочените категории граждани вече няма да могат да предоставят и предават информация за членове на армията и други граждани, призовани на военно обучение, членове на техните семейства или родители. Тази информация включва местонахождението на дадено лице, неговата работа, дейност на военни единици, органи, образувания и организации.

Законът конкретно предвижда забрана за използване на социални мрежи и устройства, чрез които може да се записват и разпространяват в интернет аудиозаписи, снимки, видео и данни, свързани с геолокацията. Може да се използва телефон с бутони.

Споменатите ограничения не се отнасят само до тези, чиито задължения включват комуникация с медии и предаване на информация.

Държавната дума прие гореспоменатия законопроект на 19 февруари. Тези ограничения бяха счетени за необходими от защитниците на закона, тъй като специалните служби на някои държави, терористичните и екстремистки организации, както бе съобщено, показват особен интерес към руската армия.

Същевременно руският производител на луксозни телефони Caviar обяви, че скоро ще пусне “Цар телефон” с клавиатура без камера и светкавица, който ще струва 199 хил. рубли (около 255 евро), като подчерта, че той ще е предназначен за военнослужещи.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.