Обратен ефект: оръжейните санкции на САЩ помогнаха на Русия

Обратен ефект: оръжейните санкции на САЩ помогнаха на Русия
Въведените от американското правителство санкции срещу предприятията от отбранително-промишления комплекс (ОПК) на Русия дадоха обратен ефект.

Руската федерация не просто не загуби клиенти, но и се възползва от ситуацията и намери нови такива.

Министерството на отбраната на Руската федерация публикува данни за износа на оръжие през 2019 година. Обемът му надхвърля $15,2 милиарда. “Русия запази водещата си позиция на международния оръжеен пазар сред основните износители”, заяви заместник-министърът на отбраната Александър Фомин, цитиран от “Российская газета”. Според китайската информационна агенция “Синхуа”, успехът в продажбите на оръжие ще се превърне в катализатор за икономически растеж.

През последната година обемът на износа се е увеличил в сравнение с 2018 г. – тогава той е възлизал на $15 млрд. За пет години Русия е застанала на второ място в света по продажби на оръжие, произвежда 20 процента от военната продукция, която присъства на международния пазар. “Подобни успехи отговарят на очакванията”, каза Фомин.

В условията на санкции руският ОПК постоянно коригира своята експортна политика. Някои по-нови модели се предлагат за износ, налага се работа за разширяване на присъствието на Русия на международния пазар. Руските системи за въздушен бой (54% от общия износ) и противовъздушна отбрана (30%) са най-търсени.

Много страни се интересуват от изтребителите Су-35С и зенитните комплекси С-400. Системите за ПВО С-350 и С-500 ще бъдат интензивно рекламирани в близко бъдеще.

Основните вносители на руското оръжие станаха страните от Близкия изток. Купувачи на С-400 станаха и Индия и Турция. Русия се възползва от намерението на Делхи да извърши мащабна модернизация на ВВС, ВМС и сухопътните си сили, като подписаха договор за $14 млрд. Става въпрос за 18 изтребителя Су-30МКИ, 20 нови модификации на МиГ-29, 450 танка Т-90, 600 000 автомата “Калашников” и четири фрегати.

В края на 2019 г. Москва получи аванс, който ще ускори производството и доставката на технологиите. Що се отнася до Турция, Русия успя да привлече за сътрудничество държава-членка на НАТО, независимо от значителното противодействие на съюза. Това може да се счита за значителна дипломатическа победа. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.