Няма перспектива: Руската армия се отказа от разработката на “умен” куршум

Няма перспектива: Руската армия се отказа от разработката на "умен" куршум
Разработката на руски самонасочващ се “умен” куршум, който може самостоятелно да коригира траекторията на полета си, е отложена за неопределен срок от време.

Това съобщи за “Интерфакс” източник от руския отбранително-промишлен комплекс.

“По въпроса са проведени редица теоретични изследвания. Те показаха, че в обозримото бъдеще тази идея не може да бъде реализирана адекватно”, каза събеседникът на информационната агенция.

“Засега тази тема е отложена за неопределен срок”, допълни той.

През 2016 г. генералният директор на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) Андрей Григориев заяви, че фондът работи по създаването на “перспективен снайперски реактивен комплекс с управляеми куршуми”.

През 2017 г. шефът на клъстера “Въоръжение” от държавната корпорация “Ростех” Сергей Абрамов съобщи, че с въпроса за създаването на управляем куршум се занимава съвместната лаборатория на ФПИ и ЦНИИТОЧМАШ. Според Абрамов експериментални образци на куршума трябваше да бъдат създадени през 2020-те години.

През 2014 г. бе съобщено, че DARPA (Управлението за перспективни изследователски проекти към Пентагона) e разработило и изпитало самонасочващ се куршум. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.