Новости: руските десантчици на 9 май ще покажат “стелтна” LADA Niva 4×4

Новости: руските десантчици на 9 май ще покажат "стелтна" LADA Niva 4x4

Бойният вариант на LADA Niva 4×4..
В Парада на Победата на Червения площад в Москва участие ще вземе и новият лек многоцелеви офроудър LADA 4×4. Армейският автомобил, въоръжен с крупнокалибрена 12,7-мм картечница “Корд”, е създаден за подразделенията на Въздушно-десантните войски, пише “Российская газета”.

Пикапът LADA 4×4 беше ползван активно от десантчиците по време на ученията “Восток-2018”. След маневрите действията на разузнавателните групи от ВДВ бяха признати за успешни.

Военните експерти не изключват, че освен картечниците на автомобилите може да бъде монтиран и 30-мм гранатомет АГС-30 “Пламя” или противотанков ракетен комплекс “Корнет”.

Опитният образец на армейски офроудър-невидимка на базата на ВАЗ-21213 “Нива” беше за първи път представен по време на международния военнотехнически форум “Армия-2017”. Машината получи название “Сержант”.

Статусът “невидимка” армейският автомобил получи заради композитните си материали. Те подсигуряват главната особеност на машината – ниската ѝ забележимост за термовизиорите. Освен това десантният “Сержант” притежава способността за сампогасяване на огъня в случай на запалване, устойчив е на химически атаки и ултравиолетови лъчения, а също така е и студоустойчив – на повърхността му не се образува лед.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.