Напрежението в Донбас расте, Русия предупреди НАТО: Не разполагайте войски в Украйна!

Напрежението в Донбас расте, Русия предупреди НАТО: Не разполагайте войски в Украйна!
Сериозно става напрежението между Русия и Украйна.

От Кремъл предупредиха днес, че разполагане на войници на НАТО в съседната страна ще доведе до допълнително напрежение край руските граници и ще принуди Москва да предприеме още мерки да обезпечи сигурността си, предаде Ройтерс.

НАТО изрази вчера безпокойство от „голямото руско военно струпване край Източна Украйна“, след като Русия предупреди, че сериозна ескалация на конфликта в Донбас може да „унищожи“ Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес пред репортери, че ситуацията на контактната линия в Източна Украйна между правителствените сили на Киев и подкрепяните от Русия сепаратистки сили е доста плашеща и че там е имало многобройни провокации.

„Има множество провокации от страна на въоръжените сили на Украйна“. Това заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. По думите му, ситуацията по линията за контакт в Донбас е „много плашеща“.

„Нашата реторика (за Донбас) е просто абсолютно конструктивна“, каза говорителят на Кремъл, отговаряйки на съответния въпрос. „Ние не се опитваме да представяме желаното за реалност. За наше съжаление реалността по линията на контакт е много плашеща, извършват се провокации от въоръжените сили на Украйна, те не са единични, а многобройни “..“

Отговаряйки на въпрос относно предложението на ръководителя на украинската делегация Леонид Кравчук от 1 април да се въведе „спазване на пълно и всеобхватно прекратяване на огъня“, Песков подчерта, че Русия „не е страна в конфликта“. „Примирието се отнася до онези страни, които се намират по линията на контакт“, каза прессекретарят на руския президент.

Шефът на Пентагона Лойд Остин разговаря вчера с украинския си колега Андрий Тарани „осъди скорошната ескалация на агресивните и провокативни действия на Русия в Източна Украйна“, съобщи Пентагонът.

Ситуацията в Донбас ескалира на 26 март, когато четирима военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна бяха убити в околностите на село Шуми. Киев обвини за това Народната милиция на Донецката народна република (ДНР). В Донецк те отрекоха своето участие в обстрела. По-късно от Народната милиция на ДНР заявиха, че украинските военни са били загинали от взрив от мина при изследване на минни полета.

По-рано Песков заяви, че Кремъл изразява загриженост, че украинската страна може да предприеме провокативни действия в югоизточната част на Украйна, които биха представлявали заплаха от гражданска война. В сряда пълномощният представител на Руската федерация в Контактната група за уреждане на конфликта в Източна Украйна Борис Гризлов нарече позицията на Киев по въпросите на сигурността в зоната на конфликта в Донбас безотговорна и цинична, предаде Фокус.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.