Най-продаваният танк в света “в нова премяна”: Русия показа възможностите на модернизирания Т-90М

Най-продаваният танк в света "в нова премяна": Русия показа възможностите на модернизирания Т-90М
С дълбок пакет от модернизации, базирани на компютърни технологии, основният боен танк Т-90М и експортният му вариант Т-90СМ ще се превърнат във високоточни оръжия.

Освен тази фундаментално важна промяна, танкът получи и редица други подобрения, които го превръщат в машина без адекватен аналог и конкуренция в световен мащаб.

Главният конструктор Андрей Терликов поговори за възможностите и достойнствата на Т-90МС, експортният вариант на новия основен боен танк на руската армия.

На видео, предоставено от научно-производствената корпорация “Уралвагонзавод” (УВЗ), най-новият руски танк Т-90М (“Прорыв”) се носи с висока скорост по черен път, след това стреля в движение, като снарядът поразява точно целта, и се демонстрира работата на водача-оператор от вътрешността на бойната машина.

Именно този модернизиран танк трябва да постъпи на въоръжение в редиците на руската армия през тази година. Договорите за доставката му бяха подписани между руското министерство на отбраната и УВЗ по време на форума “Армия-2017”. Освен това беше съобщено, че Т-90М, според видяното на ученията “Запад-2017”, значително превъзхожда по бойна ефективност другия вече стоящ на въоръжение танк Т-90А.

Създаден на базата на съветския танк Т-72, Т-90 стана най-успешно продаваният танк за XXI  век. Чуждестранните аналози като френския Leclerc, американскияAbrams или немскияLeopard 2 отстъпват по съотношение “цена-качество”. По данни от открити източници са направени над 2000 различни модификации на Т-90, от тях около 1500 са експортирани. При това договорите за този танк продължават да се изпълняват и интересът към бойната машина в света само се повишава.

От момента на приемането му на въоръжение са минали над 20 години и за този период Т-90 е претърпял колосални изменения. Т-90М е вече съвсем друга машина, отговаряща на съвременните изисквания по ниво на огнева мощ, защитеност, устойчивост, подвижност и командна управляемост. И така на форума “Армия-2018” интерес към танк Т-90М проявиха китайските производители на военна техника от корпорация Norinco.

На международното оръжейно изложение IDEX-2019, състояло се в Абу Даби (ОАЕ), беше представена и експортната версия на танка Т-90МС, по-нататъшно развитие на Т-90М.

“Отговор на съвременните изисквания”

Първоначално се предполагаше, че Т-90МС ще стане модернизиран вариант на Т-90С (първата партида от 36 машини през 2018 г. получи Ирак). Въпреки това модернизацията се оказа на толкова много нива, че танкът с право може да бъде смятан за нова бойна машина.

През 2017 г. беше съобщено, че Т-90МС е преминал всички изпитания и е показал великолепни резултати в региона на Близкия изток и Латинска Америка. Потвърдени са всички негови характеристики в сложни климатични условия, включително в райони с много високи температури.

Както съобщи пред ТАСС генералният конструктор на Уралското конструкторско бюро за транспортно машиностроене (УКБТМ, в състава на УВЗ) Андрей Терликов, Т-90МС е експортен вариант на новия основен боен танк на руската армия, а създаването му е станало един от етапите на кардиналното обновяване на руския парк от бойни машини.

“Този танк е способен ефективно да води бойни действия както в класически бойни операции против високотехнологичната техника на противника, така и в условия на локални конфликти, в които няма ясно изразени линии на съприкосновение между страните в конфликта, и в условия на масова употреба на различни противотанкови средства”, заяви Терликов.

В разговор с ТАСС представител на иракските сухопътни войски отбеляза, че модернизираните Т-90С стоят на въоръжение в едно от подразделенията им, което се отнася към категория frontline units – подразделение, редовно участващо в бойни действия на първа фронтова линия.

Тези танкове са позволили на иракската армия съществено да укрепи бойния си потенциал. “Т-90С може ефективно да се употребява както в условия на общовойскови бой, така и в хода на контратерористични операции”, отбеляза той. По негови думи тези машини притежават високи параметри на база “цена-качество”, а усвояването им иска значително по-малко усилия и загуби в сравнение с американските M1A1/A2 Abrams.

Между другото, руското министерство на отбраната за първи път ще получи танкове Т-90М с климатична система. От УВЗ отбелязаха, че първите такива системи са получили танкове Т-90С, доставени на Алжир. Термоелектрическият климатик работи както при високи, така и при ниски температури, а също така и при свръхвисоки ударни и механични натоварвания. Танкът Т-90М е снабден с допълнителен дизелов генератор, отговорен за безпроблемното снабдяване с електричество, и така климатикът не харчи от енергията на акумулаторите.

Що се касае до друга модификация на танка – Т-90А, който е на въоръжение в руската армия, то Т-90М значително превъзхожда и него по бойна ефективност. Това споделиха от пресслужбата на УВЗ по време на форума “Армия-2018”, като допълниха, че участието на Т-90М в ученията “Запад-2017” напълно е потвърдило зададените от руското МО тактико-технически характеристики на машината.

В сравнение с предшествениците си Т-90М основно се отличава с новия си боен куполен модул, който в съчетание с мощен комплекс от въоръжение и автоматизирана система за управление на огъня значително повишава бойните възможности на танка.

Освен това е достигната и максимална ефективност при употреба на въоръжението на Т-90М благодарение на монтирането на система за съпровождане на цели в термовизионния канал на прицела, а също така и благодарение на изравняването на възможностите за разузнаване от страна на водача и командира, което позволява постигането на високоефективен режим “ловец-стрелец” в системата за управление на огъня. Машината, освен всичко изброено, получи и ново ниво на защита.

“Тя има нова модулна динамична защита, която позволява повишаване на нивото на защитеност при въздействие на съвременни средства за поразяване и притежава по-висока пригодимост за ремонти. Системата за електромагнитна защита подсигурява защитата от мини, снабдени с магнитометрични експлозиви”, отбелязаха от УВЗ.

Новото танково оръдие от 125-мм калибър е способно да използва всички съвременни типове боеприпаси, а стабилизираната в две плоскости дистанционна картечна установка позволява на командира, намиращ се в танка, да провежда активна стрелба от място и в движение, независимо от основното въоръжение.

Т-90МС – високоточно оръжие?

Що се касае до експортния Т-90МС, то по думите на разработчиците “той премина в цифровата ера за управление на войските и оръжието”. “Танкът се сдоби с нова система за управление на огъня, построена със съвременни цифрови технологии с комплекс с денонощно стабилизирани прицели на командира и артилериста. Системата за управление на огъня е интегрирана с терминала на бойната управляваща система за получаване на тактическа информация в автоматизираната система за управление на подразделенията”, твърди Терликов. Освен това Т-90МС може да носи и високоточно въоръжение.

“Повишена е точността на стрелбата и устойчивостта на 125-мм оръдие. Наличието на боекомплект от широка гама различни боеприпаси, включително управляема ракета и осколочно-фугасен снаряд с програмируеми за дистанционно управление експлозиви, превръща оръжейния комплекс на танка във високоточно оръжие”, подчертава Терликов.

По основните си показатели – защита, огнева мощ и мобилност, Т-90МС няма конкуренти, отбелязва генералният конструктор на УКБТМ. “Той е снабден с нова динамична защита от трето поколение в модулно изпълнение, подсигуряващ високоефективна всестранна защита от съвременните противотанкови средства”, твърди той.

По думите на терликов танкът е снабден с мощен турбодизел, подсигуряващ отлични скоростни характеристики и маневреност. Параметрите на работа на двигателя и трансмисията се контролират от компютъризирания комплекс на водача.

“Ергономическите показатели на машината са значително повишени чрез осигуряването на комфортна организация на работните места на екипажа, като същевременно се поддържа и нужния микроклимат”, споделя конструкторът. “Бойната маса на танка при значително подобрените характеристики за защита и огнева мощ не превишава 50 тона, което му дава значителни преимущества пред конкурентите по показател “тактическа мобилност”, включително и по енергиен резерв, проходимост и възможност за въздушно транспортиране”.

И с всички новости и налични високотехнологични системи танкът, по думите на Терликов, е съхранил традиционното за руската бойна техника високо ниво на надеждност, простота в обслужването и бойна употреба.

Пръв сред конкуренцията: дори американците обявиха руския T-90A за най-смъртоносния танк в света!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.