Най-новият клас изтребител кацна на пистата в Граф Игнатиево

Най-новият клас изтребител кацна на пистата в Граф Игнатиево Стефан Пройнов, Стефан Иванов Пройнов


Два самолета F-35 A извършиха демонстрационен полет и кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево в рамките на европейското турне на машината, предаде БГНЕС.

Става дума за най-новото поколение супер изтребител, почти невидим за радарите, с уникално Стелт покритие, продукт на най-скъпата оръжейна програма в историята на военна авиация за около 1.3 трилиона долара.
Подобен клас самолет каца за първи път на българска писта. Тук самолетите дойдоха от Англия, където също са били демонстрирани, а постоянното им място е във въздушна база Хил в американския щат Юта.

F-35 A е дълъг 15.7 метра, развива скорост 1.931 км/ч, управлява се от един пилот и може да пренася полезен товар – бомби с тегло 8 160 кг. Девет партньорски държави, сред които Великобритания, Канада, Италия и други имат поръчки за него.
F-35 е реактивен многоцелеви изтребител от пето поколение, разработен е от американската компания “Локхийд Мартин”. България е третата страна в Европа, където се показва. По повод демонстрацията на самолетите в авиобазата беше генерал-лейтенант Ричард М. Кларк, командващ на 3-то командване на ВВС на САЩ в Рамщайн, Германия.
Демонстрациите на двата самолета на авиобаза Граф Игнатиево бяха наблюдавани от президента Румен Радев, който заяви, че е реалист и подобен самолет у нас не може да има поне още 10-15 години.

Радев защити избора на шведския “Грипен” за нуждата на българската военна авиация, а по повод твърденията на бившия зам.-министър на отбраната, сега депутат от ГЕРБ Валентин Радев, че сделката е предрешена, заяви: “Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари”.Най-новият клас изтребител кацна на пистата в Граф Игнатиево

Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет от депутатите на 2 юни 2016 г., каза още президентът. Министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставянето на офертата, в която ясно е описана методиката за избор.

Радев обясни, че в момента стриктно се следват предприетите стъпки и се спазват всички принципи за обективност, прозрачност и равнопоставеност. Той посъветва хората добре да помнят какво са гласували, приемали и подписвали. Решение на следващото правителство е да приеме или не оценката и класирането на междуведомствената комисия, изготвила военнотехническата експертиза, каза той, но ако има друго политическо решение, то ще я прегази и в такъв случай те трябва добре да го обосноват.


Loading...

Източник: segabg.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.