Музеят на авиацията ще работи със вход свободен за празника на армията

Музеят на авиацията ще работи със вход свободен за празника на армията Стефан Пройнов


Посетителите ще имат свободен достъп до самолетите Су-22 и Ан-14
За празника на Българската армия и Деня на храбростта – 6 май, Музеят на авиацията ще отвори врати с вход свободен – и за постоянната, и за външната си експозиция.

По случай Гергьовден за посетителите ще бъде осигурен свободен достъп до самолетите Су-22 и Ан-14.

Идеята за създаването на Музей на авиацията се заражда още по времето на Първата световна война. През юли 1918 г. началникът на Аеропланното училище при Въздухоплавателната дружина майор Продан Таракчиев подава до началника на инженерните войски при Щаба на действащата армия рапорт, с който предлага да се създаде Авиационен музей като отдел на училището, разположен на територията на летище Божурище.

След много перипетии, за Музей на авиацията са предоставени 39 дка от поделение 32850 – Крумово. През 2005 г. той става филиал на Националния военноисторически музей.

Най-старият му експонат е немският водосамолет Арадо-196 А3 “Акула”.

Националният военноисторически музей в столицата също ще може да се посети безплатно на 6 май.


Loading...

В традиционната атракция „Експонатите оживяват“ тази година посетителите ще имат възможност да разгледат отвътре пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и отделенията за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“, подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“ и ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“.
Източник: desant.net

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.