Мощно оръжие: РПГ-28 „Клюква” пробива двуметрови бетонни стени (ВИДЕО)

Мощно оръжие: РПГ-28 „Клюква” пробива двуметрови бетонни стени (ВИДЕО)
Журналисти от руския телевизионен канал „Звезда” тествали възможностите на 125-мм гранатомет РПГ-28 „Клюква”, стреляйки с него в железобетонна стена

На видеото се вижда как военните подготвят на полигона бетонен блок с дебелина два метра. След това командата се скрива в укритие със стоманена броня.

Ракета на РПГ-28 пробива бетонения блок. „Ударната вълна е такава, че в бункера се разтресоха стените, а на няколко километра сработиха различни сигнализации” – казва журналистът.

Гранатометът е разработван основно като противотанково средство за борба със съвременни и перспективни танкове, имащи нова динамична и композитна броня.

Стрелбата се води от рамо. Гранатата на РПГ-28 е с тандемна (сдвоена) кумулативна бойна част: челният заряд пробива динамичната защита, а вторият преодолява основната броня.

Барутният реактивен двигател напълно изгаря още в цевта на гранатомета, след това излита гранатата която се стабилизира с въртене около оста си и чрез разгъващи се стабилизатори.

Прицелната далечина на стрелбата е до 300 м., но тя е най-ефективна до 200 м.

Масата на гранатомета е 13 кг, а на боеприпаса – 8,5 кг. Калибър – 125 мм. Дължина на пусковото устройство – 1,15 м.
Изтоник: blitz.bg


Loading...

https://youtu.be/R3TCjiWBcCY

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.