Модернизираният ракетоносец Ту-160М направи първия си пробен полет

Модернизираният ракетоносец Ту-160М направи първия си пробен полет
Първият дълбоко модернизиран стратегически ракетоносец Ту-160М се издигна във въздуха, съобщиха от пресслужбата на “Туполев”.

“На 2 февруари 2020 г. на летището на КАЗ “С. П. Горбунов” – филиал на ПАО “Туполев” – се състоя първият полет на първия опитен дълбоко модернизиран ракетоносец-бомбардировач Ту-160М, създаден на базата на линейния Ту-160.

Полетът се проведе на височина от 1500 м и продължи 34 минути”, заявиха от “Туполев”, цитирани от “Интерфакс”.

“По време на полета са изпълнени нужните проверки на обновените системи и оборудването, монтирано в рамките на дълбоката модернизация на самолета.

Според данните на екипажа полетът е преминал в щатен режим, системите и оборудването работят без забележки”, заяви сътрудник от пресслужбата на компанията.

В края на ноември 2019 г. самолетът беше предаден от производствените цехове на летателно-изпитателната станция на Казанския авиационен завод.

Задачата им беше провеждане на наземните заводски и летателните изпитания.

Руският министър на отбраната отбеляза, че по нареждане на Върховния главнокомандващ руските ВС Владимир Путин в Казанския авиационен завод е възобновено производството на дълбоко модернизирания самолет Ту-160М.

“Той ще бъде снабден с най-новия бордови комплекс за отбрана, съвременна надеждна система за връзки с подсилена защита от смущения, уникално оръжие, което съществено ще разшири бойните му възможности при употреба на обикновени и ядрени средства за поразяване.

На самолета се монтират двигатели НК-32 от втора серия, което значително ще увеличи обсега и продължителността на полета му”, заяви Шойгу, цитиран от РИА “Новости”.

Ту-160 е свръхзвуков стратегически ракетоносец-бомбардировач с изменяема стреловидност на крилата. Разработен е от КБ “Туполев” през 1970-1980-те години.

Предназначен е за поразяване на най-важните обекти в дълбокия тил на противника чрез ядрено и обикновено оръжие.

В Русия Ту-160 е наричан “Белия лебед” заради своята грация, а по кодификацията на НАТО е познат като Blackjack. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.