Междузвездни войни: Защо руското лазерно оръжие заплашва американците

Междузвездни войни: Защо руското лазерно оръжие заплашва американците
Русия разработва ракетно и лазерно оръжие срещу американските спътници, заяви командващият Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хайтън

По думите му Съединените щати трябва да възпират такова неподобаващо поведение в космоса и да ограничат евентуалните конфликти. Отсега нататък американските спътници на околоземна орбита са под заплаха и Вашингтон трябва да предприеме ответни мерки за защита на своите интереси.

“Ние трябва да възпираме лошото поведение в космоса и да избягваме конфликтите – добави той. – Особено срещу противници като Китай и Русия, които изграждат оръжия в ниска околоземна орбита, за да ги разгърнат от земята до тези области в космическото пространство”.

Но какви именно, генералът не уточнява. Под командването на Хейтън се намират стратегическите ядрени сили на САЩ и съединенията за противоракетна отбрана. Като цяло, общо около 184 000 военнослужещи от армията на САЩ.

Главният редактор на списание “Арсенал Отечества” Виктор Мураховски е на мнение, че военният плаши американските данъкоплатци с нова руска заплаха, за да се отпуснат още средства за някои военни проекти.

Руското лазерно оръжие

“Наистина, още в средата на 70-е години в Съветския съюз са се правели разработки на лазерно оръжие. Например на базата на самолета Ил-76 се създава А-60 – експериментална летяща лаборатория с мегаватов лазер“, казва експертът.

Но програмата се оказва безрезултатна и в средата на 1990-е години ръководството на Министерството на отбраната я закрива. В средата на 2000-е проектът отново е възобновен, но никой не е запознат с резултатите – разработките се провеждат под гриф “строго секретно”.

“В момента проектите с лазерно оръжие се намират на ниво научна фантастика – в Русия, както и в САЩ, не съществува “гориво”, което да може постоянно да захранва такива системи както на земята, така и в космоса”, отбелязва военният наблюдател на вестник “Известия” Дмитрий Сафонов.

Ракетните комплекси

Но в наши дни ракетните комплекси, както в Русия, така и в САЩ, могат да унищожават цели на околоземна орбита.

Военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин разказа за “Руски дневник”, че комплексната система за ПРО около Москва е способна да поразява обекти в близкия космос и е една от най-засекретените руски програми.

В края на 2015 г. до изпитанията на новата противоракета получи достъп само снимачна група на правителствения телевизионен канал “Звезда”, който е в пряко сътрудничество с Министерството на отбраната на РФ.

“При необходимост руските и американските конструктори могат да “преправят” действащите и перспективните противоракетни комплекси така, че те да могат да унищожават обекти в близкия космос. Например концернът ВКО “Алмаз-Антей” планира през 2018 г. да представи на света най-новата си ПВО система С-500, която е способна да поразява обекти на врага на подобни височини”, допълва Литовкин.

Демилитаризацията на космоса

Военните анализатори са на мнение, че изявлението на американския генерал може да е опит да се започне милитаризация на космоса.

“Още през 1967 г. Москва подписа и ратифицира договора за демилитаризация на космическото пространство. Вашингтон, на свой ред, не е направил това”, подчертава военният анализатор на “Известия”.

Според експертите споразумението забранява на държавите да разполагат в космоса ядрено или каквото и да било друго оръжие за масово поразяване. Но допуска извеждането на обикновени оръжейни системи.


Loading...

Но нито една страна, участвала в изготвянето на договора от 1967 г., независимо от това, ратифицирала ли го е или не, не е разположила подобни комплекси в орбита.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.