Ловец на руски С-400: Northrop Grumman разработва ракета AARGM-ER

Ловец на руски С-400: Northrop Grumman разработва ракета AARGM-ER
Командването на авиационните системи на американските Военноморски сили е подписало договор за $322,505 млн. с корпорацията Northrop Grumman

за пълномащабна разработка и изпитания на авиационни противорадиолокационни ракети с голям радиус на действиe AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile – Extended Range (AARGM-ER).

Ракетата трябва да бъде интегрирана в състава на въоръжението нa самолетите F/A-18E/F, EA-18G и F-35A/C (т.е. тя се създава и в интересa на ВВС на САЩ). Работата по договора трябва да бъде приключена до декември 2023 година.

Разработката на противорадиолокационни ракети с голям радиус на действие AARGM-ER започна още през 2015 г. от компанията Orbital ATK, която през 2018 г. бе погълната от корпорацията Northrop Grumman.

Американците ги смятат за едно от най-перспективните средства за противодействие на прословутите “зони с ограничение на достъпа” (A2/AD) на евентуален противник.

През февруари 2016 г. AARGM-ER бе наречена от тогавашния министър на отбраната на САЩ Ащън Картър един от основните потенциални елементи за усилване на ударните възможности на ВМС на САЩ в условията на “борбa със силен противник” наред с противокорабните ракети LRASM и модернизираните крилати ракети Tomahawk.

В конструктивен план ракетата AARGM-ER използва системата за насочване и бойната част на постъпващите на въоръжение във ВМС на САЩ противорадиолокационни ракети AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM), но ще получи нови двигатели на твърдо гориво и нов корпус с увеличени размери за по-голяма далечина на полета.

Няма данни за радиуса на действие на AARGM-ER, но според неофициални източници той ще е “над 60 морски мили”. В корпуса на ракетите ще бъдат вградени елементи, ограничаващи неговата забележимост.

Така на външен вид и по размери AARGM-ER ще се различава сериозно от известното семейство на HARM/AARGM. Новата ракета ще бъде приспособена за поместване във вътрешните отсеци за въоръжение на изтребителите Lockheed Martin F-35A (самолетите F-35B/C ще могат да я носят само на външни елементи за окачване).

Според техническите характеристики на новата ракета тя ще може да действа срещу всички системи за ПВО с голям радиус на действие, включително и руските С-400. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.