Лазери на бойното поле: руската армия прие “Пересвет” на въоръжение, а САЩ закъсняват

Лазери на бойното поле: руската армия прие "Пересвет" на въоръжение, а САЩ закъсняват
Докато САЩ все още тестват своите лазерни оръжия, руското вече влезе в действие

Виктор Мураховски, главен редактор на сп. “Арсенал Отечества”, обърна внимание на тази значителна разлика, коментирайки неотдавнашния тест на американския лазер, предаде “Российская газета”.

Става дума за руския комплекс “Пересвет”, който наскоро бе приет на въоръжение. Според Мураховски това е причината САЩ да опитат да покажат, че и те работят в тази посока. Но докато американците просто тестват своя лазер, “Пересвет” вече изпълнява бойни задачи.

Експертът отбеляза още, че с разработването на лазерни оръжия отдавна се занимават както руските, така и американските учени, но дълго време основен проблем са били енергийните установки за лазерните системи.

“Ако по-рано въпросът с електроенергията беше на първо място, то сега технологиите позволяват да се направят приемливи и мобилни енергийни източници, така че в близко бъдеще това направление ще бъде много активно развито както в Русия, така и в САЩ”, прогнозира Виктор Мураховски.

По-рано беше съобщено, че по време на тестовете на прототип на лазерно оръжие на тестовата площадка White Sands (“Бели пясъци”) в САЩ са били свалени няколко ракети. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.