Лавров: Агресията против Югославия бе свързана с желанието на НАТО да се доближи до руските граници

Лавров: Агресията против Югославия бе свързана с желанието на НАТО да се доближи до руските граници
Руският външен министър припомни, че е била обсъждана възможността да бъдат изпратени миротворци, но страните от Запада, особено САЩ, са били категорично против

Агресията на НАТО по отношение на Югославия беше свързана с желанието на алианса да се приближи до руските граници. Това мнение изказа руският външен министър Сергей Лавров в интервю за филма “Разворот над Атлантикой” по НТВ, цитирано от РИА “Новости”.

“Това постави началото на един период, в който Вашингтон реши, че е победил в Студената война; Съветският съюз беше изчезнал, Русия беше слаба”, каза Лавров.

“У Вашингтон се породи изкушение да поеме пълен контрол над ситуацията в целия свят, да се отдалечи от принципите на съгласуване на подходите към международните проблеми в Устава на ООН и да решава всички възникващи проблеми така, че да доминира във всички региони на света”.

“Безусловно югославската история бе свързана и с желанието на НАТО да се придвижи на Изток, по-близо до границите на Руската федерация, в това няма никакво съмнение”, подчерта първият дипломат на Москва.

Лавров припомни, че по онова време се е обсъждала възможността да бъдат пратени миротворци, но Западът, особено САЩ, са били категорично против. “Те се нуждаеха от ситуация, която да разруши Югославия. В същото време Югославия вече се развиваше, но очевидно не по начина, по който му се искаше на Запада”, поясни той. “Косовската авантюра целеше именно това”.

Престъпленията в хода на военната операция на НАТО в Югославия

Западните страни укриват престъпленията на своите представители в хода на военните операции на НАТО в Югославия през 1999 г., заяви Лавров. “Струва ми се, че Западът прави и ще прави всичко възможно, за да не се случи това”, каза той в коментар на възможността от международно разследване по отношение на представители на НАТО заради гибелта на мирни жители, ударите по граждански обекти и използването на боеприпаси с уранови съставки при бомбардирането на Югославия.

Изкуствен предлог

Говорейки за масовото убийство в косовското село Рачак през 1999 г., след който от НАТО започват да говорят за нуждата от употреба на сила в Югославия, Лавров заяви, че инцидентът е бил съзнателно провокиран.

“Това не беше повод, а изкуствено създаден предлог. Фактът, че това беше провокация, е известен отдавна. Многократно е говорено и писано за това, давани са и доказателства. Убитите уж граждански лица на практика са били военни, бойци от албанската освободителна армия, т.нар. Армия за освобождение на Косово, които просто са били преоблечени в цивилно облекло”, заяви Лавров. “Организатор на тази провокация, за съжаление е тогавашният ръководител на мисията на ОССЕ в Косово – американецът Уилям Уокър, който, пристигайки на местопроизшествието и откривайки труповете, които както казах са били грижливо преоблечени в цивилни дрехи, на място заявява, че това е акт на геноцид”.

“Той (Уокър) изигра същата роля, каквато в момента играят т.нар. “Бели каски” в Сирия, които постоянно организират инсценировки, даващи на Запада поводи за удари по една суверенна страна”, отбеляза Лавров. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.