КрАЗ Кобра – машината на украинската армия+ВИДЕО

КрАЗ Кобра

Вижте Украинското чудовище КрАЗ Кобра!

Семейството бронеавтомобили КрАЗ, правено по лиценз на канадско-емиратската компания Streit Group, има интересен член – Cobra APC.
Бронеавтомобилът КрАЗ Кобра е развит на базата на всъдехода Toyota Land Cruiser 200 и е предназначен за превоз на войници, длъжностни лица, на специални военни средства и разузнавателни системи.
Системата за наблюдение на автомобила осигурява денонощно следене на местността и пътя през бронирани стъкла и с използване на различни прибори, включително и топловизори.

За купето е използвана балистична стомана с дебелина 6,5 мм, а дъното за защита от мини е дебело 6 мм и е направено от нисковъглеродна стомана. Машината може да бъде оборудвана допълнително с керамични и композитни броневи плочки тип Add-On. За аварийно напускане на бронеавтомобила в тавана на купето са добавени два люка.

Салонът на машината ес полезен обем от 5,7 кубически метра и предлага гъвкава конфигурация в зависимост от конкретните изисквания. При вариант три врати машината е с формула за сядане 2+6 (командир, водач и 6 члена на екипажа), а при вариант с пет врати е 2+2+4.

Допълнителното оборудване на бронеавтомобила Cobra APC може да включва климатик, две лебедки, система за централизиран контрол на налягането в гумите, УКВ/КВ – радиовръзка, система за преобразуване на електрозахранването 12/24 В, съвместима с НАТО-стандарта STANAG 4381.

Бронираният моторен отсек на автомобила защитава двигателят от стрелково оръжие, а като силови агрегати могат да се ползват дизелови и бензинови мотори. В един от вариантите се предлага дизелов, 8-цилиндров мотор с работен обем от 4,5 литра с мощност 236 к.с. Алтернатива е бензиновият, 8-цилиндров 5,7-литров двигател с максимална мощност 381 к.с. Бронираният резервоар събира 93 литра.

Високата скорост и проходимост на автомобила се постига не само от наличието на мощен мотор и пълно задвижване, а още и с помоща на независимото окачване и блокировка на диференциала, както и от наличието на многостепенния автоматик.

КрАЗ Кобра
КрАЗ Кобра

Системата за управление на въоръжението – единична картечница 12,7 мм и сдвоена 7,62 мм, 40 мм автоматичен гранатомет, осигурява дистанционно командване и водене на прицелен огън във всякакви условия с кратки спирания и в движение.

Кулата с отворен покрив защитава наводчика от вражески огън с бронирани плочи и стъкла, осигуряващи обзор от 360 градуса. За борба с вертолетите машината разполага с подвижен модул ПТРК Бариера с 2 унифицирани противотанкови ракети Р-2. Тук се използва полуавтоматична система за прицелване по лазерен лъч. Отркиравнето на целите и прицелването става с помоща на оптичен и инфрачервен прицели, което позволява да се стреля и в сложни метеорологични условия.


Loading...

Източник: auto-press.net

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.