Конструкторът на танка Т-14 “Армата” ще прави тежка техника за обновяването на Сирия

Конструкторът на танка Т-14 "Армата" ще прави тежка техника за обновяването на Сирия
Руски трактори, багери и други инженерни машини ще помагат на сирийците при разчистването на руините, обновяването на градовете и спокойния живот на хората.

През 2019 г. Русия ще произвежда бронирана и инженерна техника за обновяването на Сирийската арабска република. Задачата е да се осигури адекватно оборудване за цивилни цели е поставена на местния производител на тежки бронирани машини – “Уралвагонзавод”,  чието дело е новото поколение танк Т-14 “Армата”.

Супертрактори и още нещо

Компанията вече е разработила проект за цяла жп линия и производствено оборудване, което ще се използва за обновяването и изграждането на различни бизнес и жилищни обекти. Най-интересни и най-необичайни между тях са тракторите Б10М2 и Б12, които ще се използват за разчистване на руини и обработка на земеделска земя.

Както казаха от компанията за Russia Beyond, тракторите са оборудване с подсилена камуфлажна броня, за да могат да работят свободно по разчистването на терени, дори и в обстановка на природни бедствия или обстрел от страна на бунтовници.

Новите машини предпазват водaча от камъни и дървета, които биха могли да паднат, както и от шрапнели при изпълнение на инженерни задачи в бойни условия или при природни катастрофи.

За производството на това необичайно оборудване компанията е ангажирала всички свои военни специалисти, подсигурявали тежка техника по време на военните действия в Сирия.

Тракторите имат и достатъчно силни защитни брони, които издържат на всякакъв вид малокалибрено оръжие, използвано от бунтовниците в региона. Освен това производителят би могъл да осигури допълнителна защита срещу противотанкови средства, които биха могли да се използват срещу тези инженерни машини.

Откъде идва идеята

Русия далеч не е пионер в разработката на подобна техника. Израел първи започва да работи на този фронт, като произвежда превозни средства за борба с терористите и защита на цивилни още в началото на 1920-те години. Тези машини се използват и в улични битки с цел унищожаване на барикади и разбиване на руини.

По примера на израелците и други страни започват да експериментират в тази посока, като сред тях са Китай, Япония, САЩ и Франция. Руските машини обаче се различават фундаментално от чуждестранните модели по това, че те са изградени на модулен принцип.

Например, блокът от бронирани стъкла за кабината на руския трактор с маса около 35 кг може бързо да се смени на терен, ако това се наложи. В един от чуждите модели има четири блока от армирано стъкло, а масата на някои от тях надхвърля 100 кг. Съответно, те не могат да се сменят на терен, без да се използва кран.

“Уралвагонзавод” очаква силно търсене на новите машини в редица държави, където текат военни операции. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.