Комплексът за ПВО “Панцирь” се сдоби с хиперзвукова ракета

Комплексът за ПВО "Панцирь" се сдоби с хиперзвукова ракета
Руският зенитен ракетно-оръдеен комплекс “Панцирь-С” получи нова хиперзвукова ракета.

Това заяви в интервю за ТАСС Валерий Слугин – главният конструктор по комплексите за ПВО на Конструкторското бюро по приборостроене “Шипунов” (част от “Високоточные комплексы” в състава на държавната корпорация “Ростех”).

“Има две ракети, те се борят с целия спектър от цели. Едната стандартна, другата разработена неотдавна, тя е хиперзвукова – скоростта ѝ е от 5 Маха и повече”, съобщи Слугин.

Според него новата ракета по-бързо ще долита до целите си, което ще повиши скорострелността на комплекса, тъй като по-бързо ще се освобождава каналът за стрелба.

“Освен това в бойната част на ракетата не трябва да се поставят много експлозиви за разпръскването на осколките – по-висока скорост при сблъсъка значи по-висока ефективност на осколките”, добави конструкторът.

Слугин отбеляза, че ракетите на “Панцирь” не се снабдяват със самонасочващи се глави – на разстоянията, на които работи комплексът, всички задачи могат да бъдат решени чрез системите за телеуправление на ракетата от бойната машина.

Комплексът “Панцирь-С” е предназначен за близко прикритие на граждански и военни обекти от средствата за въздушно нападение при всякаква климатична и радиоелектронна обстановка по всяко време на денонощието.

Въоръжението им се състои от 12 зенитни управляеми ракети (по шест в два транспортно-пускови контейнера). Освен това “Панцирь” разполага и с две скорострелни оръдия от 30-мм калибър. /  bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.