КОАЛИЦИОННИ ВОЙНИ В „ПАТРИОТИЧНОТО“ МИНИСТЕРСТВО

КОАЛИЦИОННИ ВОЙНИ В „ПАТРИОТИЧНОТО“ МИНИСТЕРСТВО

КОАЛИЦИОННИ ВОЙНИ
В Министерство на отбраната се заформя поредната кадрова интрига, която има привкус на търговия с влияние и осигуряване закрила от прокуратурата…

В края на декември месец 2017 г. е обявен предрешен конкурс в дирекция „Отбранителна аквизиция” в МО. Победителя е ясен, Михаела Атанасова, до този момент главен експерт в дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната” в същото ведомство. В МО както винаги всичко е „прозрачно” и „безпристраство”, тя не е преназначена от една дирекция в друга дирекция, както позволява Закона за държавния служител, а минава през конкурс на „общи начала”, няма влияние и манипулация. Председател на конкурса е директора на дирекция „Отбранителна аквизиция”, не безизвестният, Иван Пейков. Верен къдър на ГЕРБ и още по верен кадър на Цветана Цветанов.

През цялото време той и Михаела демонстрират близост и дори не се опитват да го прикрият. Във всяка друга ситуация това би довело до мисли за интимност, тъй като тя е млада, хубава и атрактивна жена, с подобавощо количество силикон, ако не се знае малката подробвонст, че баща й е най-влиятелен човек във Военна прокуратура. Още преди да бъде назначена в дирекцията, тя обяснява, че ще бъде новия началник на отдел, който се занимава с едни от най – апетитните обществени поръчки.
В същото време политическото ръководство на МО, в частност хората, които защитават политиката на ВМРО във ведомството не желаят Пейков да им кадрува и определя действията в икономическия блок на МО. Конфликт между директора на аквизицията и ръководството на ВМРО и МО стартира веднага след назначаването на Пейков, който открито се хвали, че е роднина на началника на кабинета на премиера не се притеснява директно да саботира дейността на ресорния заместник-министър. Засега отпор на безобразията му получава само от постоянния секретар Антон Ластърджиев.
Това на пръв поглед беезрасъдно поведение от страна на Иван Пейков, който отказва да изпълни желанията на началниците и оказва яростна съпротива не е без основание, а ако погледнем на бързо неговото минало ще разберем, че той няма друг избор освен да изпълнява волята на „ментроите си от военна прокуратура” и своя гуру или го очаква някоя съдебна зала.

Обществена тайна в Министерство на отбраната е, че когато започва неговата шеметна кариера във ведомството, от съветник на министър става директор на дирекция „Инфраструктура на отбраната” по времето на Аню Ньойски, прави „сериозни сделки” с имоти на ведомството. Той се чувства силен и безнаказан, тъй като е доказал верността си и лоялността си към неговия гуру, Цветан Цветанов. Не случайно по време на второто правителство на ГЕРБ, той защитаваше интересите му като директор в МВР на най – привлекателната дирекция, а именно там се правят големите обществени поръчки. По негово време се купиха нови патрулни коли, по негово време е и злополучната обществена поръчка с униформите на полицаите.

С какво прокуратурата държи Иван Пейков, така че той да изпълнява техните поръчки или се опитва да си осиурги достатъчно голямо лоби, за да може да продължава да прави спокойно обществени поръчки за своя гуру, пък какво му дреме за ВМРО, неговите закрилници са по-силни, независимо, че те не управляват министерството.
Задаваме си въпроса дали прокурата няма събрани достатъчно доказателства срещу него, които всеки един момент могат да бъдат превърнати в обвинение, ако не изпълнява техните заръки?
Това не е ли търговия с влияние и злоупотреба с власт?
На какво мнение е министър Каракачанов и ще допусне ли това да удари неговия авторитет?
Г-н министър,

1. Осигурява ли се чадър над Иван Пейков, лансирайки се дъщерята на влиятелен човек от Военно окръжна прокуратура?
2. Смятате ли, че ще бъдат безпристрастни всички следователи и прокурори от ВОП при разследване на процедури и договори, водени от дъщерята на техен колега?
3. Ще бъдат ли безпристрастни всички следователи и прокурори от ВОП при разследване на процедури и договори, реализирани и контролирани от директора, направил услуга на техен колега?
4. Ще си развалят ли колегиалните отношения в името на закона или ще си затоворят очите в името на колегиалните отношения?
5. Няма ли подобни роднински назначения в отдела за обществени поръчки, които подлежат на разследване от ВОП, да изродят ролята на прокуратурата?

ИМАЛИ КОАЛИЦИОННИ ВОЙНИ?


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.