Китайски медии: Русия постигна военно превъзходство над САЩ

Китайски медии: Русия постигна военно превъзходство над САЩ
Русия много изпревари Съединените щати в разработката на хиперзвуково оръжие и накара света да се съмнява във военното превъзходство на Вашингтон, пишат китайски медии.

Авторите на статия в китайското издание Sohu отбелязват, че САЩ са започнали да разработват хиперзвуково оръжие доста преди Русия – още в периода от Студената война.

Но заради липса на реална заплаха и търсене на хиперзвукови технологии през онези години финансирането на програмата е съкратено и Вашингтон така и не стига до успехи в сферата.

Същевременно днес Русия вече демонстрира хиперзвукови ракети “Авангард” и “Циркон”, а САЩ обещават да покажат първите образци на ракети от подобен тип едва след четири години. “Москва се изстреля далеч напред в тази гонка, а руските технологии в сферата на хиперзвуковото въоръжение се оказаха по-напреднали от всички разработки на Щатите”, пишат авторите, цитирани от “Взгляд“.

Изданието отбелязва, че Москва е поставила Вашингтон “в крайно неудобно положение, тъй като със своите успехи в хиперзвуковото въоръжение ни накара да се съмняваме в превъзходството на американците във военната сфера”.

“В момента Съединените щати явно изостават от Китай и Русия в разработката на хиперзвуково оръжие, което, естествено, е неприемливо за САЩ. Сегашният статус на САЩ в разработката на хиперзвуково оръжие може да бъде описан като “гонка между костенурка и зайци”. САЩ първоначално имаха преимущество, но в крайна сметка бяха изпреварени от Китай и Русия. Съединените щати ясно осъзнават този проблем, затова увеличават скоростта и се опитват да догонят конкурентите”, пише изданието.

Същевременно авторите смятат, че Вашингтон, въпреки материалните си възможности, ще има проблеми с настигането на Москва и Пекин, които не възнамеряват да се оставят да бъдат достигнати.

На 13 юни военните на САЩ проведоха успешни летателни изпитания на хиперзвуков боен блок със система за въздушен пуск Air-Launched Rapid Response Weapon. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.