Китайски медии: Защо се нуждаем от руската система за ПВО с голям обсег С-400 “Триумф”?

Китайски медии: Защо се нуждаем от руската система за ПВО с голям обсег С-400 "Триумф"?
Всички знаят, че тежката промишленост на Русия е добре развита и много държави искат да имат в арсенала си новите зентитни ракетни комплекси (ЗРК), разработени от Русия.

Наскоро руски представител заяви, че Китай вече е придобил ЗРК С-400 от Русия. Освен Китай, страни като Индия също активно купуват системите.

Руските ЗРК С-400 са усъвършенствани и техният метод на прицелване може да се осъществи чрез активно радиолокационно насочване. Въпреки това е трудно да се каже дали С-400, въведени в китайските войски, са усъвършенстваните модели, пише китайският Sohu.

Причината много страни да са готови да инвестират в придобиването на С-400 е, че тези ЗРК имат обсег до 400 км, което няма аналог сред световните ракети клас “земя-въздух”. Освен това максималният обсег на прехващане на балистични ракети надхвърля дори този на американските ракетни комплекси, а бойните възможности на тази система за ПВО в бъдеще ще станат основа на руските системи за ПВО.

Въпреки че повечето военни сили в Китай вече са оборудвани с китайски системи от серията HongQi-9 (HQ-9), тяхната стойност е много висока.

Следователно, ако Китай иска напълно да модернизира въоръжението на армията си, от гледна точка на финансирането, това ще бъде много трудно.

По-рано голяма част от китайските ВВС бяха оборудвани със С-300, С-400 е подобрена версия на С-300, само че по-практична, а производствената цена е много по-ниска в сравнение с тази на китайската ЗРК HongQi-9. В допълнение въвеждането на чуждестранни ЗРК може да помогне на Китай да възприеме опита на други страни и да изучава чужди технологии, за да подобри развитието и производството на собствените си системи за ПВО.

Що се отнася до С-400, сега много експерти смятат, че в реален бой, ако самолетът за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) бъде елиминиран, това ще бъде жизненоважно за успеха на въздушните удари, като в този случай С-400 играе решаваща роля. Причината Китай да внедрява системи С-400 е, защото тяхната способност за отбрана, мониторинг и контранападение на свръхдалечни разстояния може ефективно и всестранно да помогне за защита на опасните периферни райони около Китай.

Например зоната на покритие на ЗРК може да се простира до островите Дяою. Зенитният ракетен комплекс може да служи за възпиране на самолети за ДРЛО на други страни и да контролира шпионажа на чужди държави срещу страна извън зоната на контрол на Китай. Ако китайците имат системи С-400, тогава ВВС на САЩ вече няма да се осмеляват да кръжат свободно във въздушното пространство на Китай.  / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.