Китайските опити да надминат „Армата”: Какви тайни крие МВТ-3000

Китайските опити да надминат „Армата”: Какви тайни крие МВТ-3000
Още през 2015 г. китайският концерн Norinco обяви за създаването на машина, способна да надмине руския Т-14 „Армата”

Информационният портал „Звезда” публикува аналитична статия за танкостроенето в Китай през последните две години. Китайците решиха да повишат степента на защитеност на своите машини за сметка на увеличена площ на брониране и използване на необитаема купола.

Съгласно разчетите на експерти, масата на танка от 51 тона нараснала на 67 тона, докато на „Армата” е закована на 48 т, а на „Абрамс” е 61,5 т.

Това предполага, че китайците не са успели да създадат свой комплекс за активна защита. Има сведения, че те развиват направлението за „заслепяването” на противниковата оптика.

Главен секрет у МВТ-3000, според журналистите от „Звезда”, е пълната цифровизация на системата за управление на огъня.

Комплексът позволява автоматизиране на управлението на машината в моя. Китайските конструктори дотолкова разчитат на тази система, че намалили броя на танковия екипаж до двама души.

Според експерти, дори да се отчете, че китайският танк бъде снабден със специална РЛС с АФАР (активна фазирана антенна решетка), със сензори за сигнализация при облъчване на танка със средства за целеуказване, то излизането от строя поне един компонент на системата може да нулира ситуационната осведоменост на екипажа на машината на бойното поле.

Инженерите на Norinco планират да поставят на перспективния танк оръдие 152 мм вместо станалия традиционен в света калибър 125 мм.

При това китайците нямат никакъв опит в тази област.

Възниква логичният въпрос какво ще струва на специалистите от Norinco създаването на супертанка МВТ-3000, превъзхождащ по бойни възможности руския Т-14?


Loading...

Според руски експерти, от серийното производство ги делят 15 г. Когато обаче това стане, руските и световните танкостроители със сигурност ще предложат нови решения, значително разширяващи бойните възможности на сегашната бронетехника.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.