“Калашников” създава мини-автомати за самоотбрана

"Калашников" създава мини-автомати за самоотбрана
Нуждата на летците и танкистите да разполагат с компактни автомати кара оръжейниците да създават нови образци на оръжия.

За самоотбрана концерн “Калашников” разработва малогабаритни автомати, съобщи “Российская газета”.

Работата по създаването на картечните пистолети се извършва в рамките на проект “Малыш” (“Мъник”).

“Разработват се в два калибъра, 5,45 и 9-мм. Масата на “Малыш”- е с около килограм по-малка от тази на общовойсковия автомат”, заяви пред РИА “Новости” главният конструктор на концерна Сергей Уржумцев.

Предприятието до момента е разработило два автомата – АМ-17 и АМБ-17. Те целят да заменят морално остарелите АКС-74У. Общата дължина на новите образци е 740-мм. Всички основни части на автомата са в горната част на цевната кутия. Долната част е изработена от полимер и затова оръжието тежи едва 2,5 кг. Едната от версиите е снабдена със заглушител за безшумна стрелба. Използваният патрон е 5,45х39 мм, като пълнителят побира 30 патрона.

Един от първите АМ-17 беше оценен и от известния оръжеен експерт Лари Викърс.

“Стрелях при миналото си пътуване от прототипа, автомат МА. Старият вариант много бързо се нагрява, разбираемо, стволната кутия е от бакелит. Много интересно беше да видя новия подход към тази концепция, оръжието се е получило много леко”, заяви той.


Loading...

Експертите предполагат, че новият автомат ще е доста ефективен като оръжие за близък бой и в ограничени пространства. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.