Как ще отговори Русия на модернизирането на ядрени сили на САЩ в Европа

Как ще отговори Русия на модернизирането на ядрени сили на САЩ в Европа


От 2020 г. САЩ ще започнат производството на модернизираната ядрена бомба B61-12. Според руски експерти новата бомба не представлява заплаха за Русия.
САЩ се подготвят да модернизират техническия си ядрен арсенал в Европа. От 2020 г. ще започнат да заменят съществуващите бомби B61-3, B61-4, B61-7 и B61-10 с обновената B61-12.

Както каза военният експерт на информационната агенция ТАСС Виктор Литовкин за „Руски дневник“, основният отличителен елемент на новия модел е възможността експлозията да бъде контролирана. Пилотите ще имат възможността от разстояние да детонират заряда, в зависимост от задачата – дали мишените са на път към територията на врага или по земя и дори под земята.

B61-12 ще бъде снабдена с нов пакет за сглобяване на опашката, който ще подобри прецизността и контрола на бомбата.

От Кремъл не направиха остро изказване за плановете за техническо обновяване на ядрения арсенал в Европа. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че необходимостта от коментар на действията на САЩ трябва да бъде оценена от военни експерти.

Способности на новата версия на B61

„B61-12 е тактическа, ядрена, свободно падаща бомба със заряд от 10 до 340 килотона, в зависимост от целта – жива сила или селища и ракетни установки“, каза Литовкин за „Руски дневник“.

Петото поколение бомбардировачи F-22 „Раптор“ (Хищник) и F-35 „Мълния“ II, както и реактивният щурмови самолет A-10 „Тъндърболт“ и бойният самолет F-16 ще бъдат използвани за нанасяне на удари по цели.
Руско оръжие
„В момента предходните модели на бойната глава са на въоръжение в американските бази в Германия, регионите Рейнланд-Палатинате и Бюхел, както и в Холандия, Италия, Белгия и във военновъздушната база „Инджирлик“ в Турция“, каза Литовкин.

Според експерта мощността на „Малкото момче“ (Little Boy), атомната бомба, пусната от САЩ над Хирошима на 6 август 1945 г., е имала заряд от около 13-18 килотона. Повече от 150 хил. души бяха избити след експлозията преди 71 години.

„Бомбата, наречена „Дебеланкото“ (Fat Man), която беше пусната над Нагасаки отне повече от 80 хил. живота“, казва военният анализатор. „И всичко това не включва жертвите на радиационни болести. Сега си представете какво може да причини заряд от до 340 килотона“.

Има ли заплаха за Русия?

Според Владимир Дворкин, главен изследовател в Института за световна икономика и международни отношения, модернизацията на американските тактически ядрени оръжия е рутинна процедура, която не представлява заплаха за руската сигурност.

„Всяко оръжие си има срок на годност“, казва експертът. „В този случай ще се извърши планирана замяна на застаряващи бойни глави с нови, модернизирани такива“.

Както отбелязва той, атомната бомба в ръцете на цивилизовани нации е по-скоро оръжие за възпиране, отколкото на атака. „Американците заменят B61, за да забравят за необходимостта от техническо обновяване на ядрените арсенали в Европа за десетилетия“, добави Дворкин.

Ще има ли отговор от страна на Русия?

Експертите смятат, че Москва няма да предприеме никакви нови военни контрамерки.

„На Русия ѝ предстои планирана модернизация на ядрените сили и въздушните и ракетни системи за защита“, каза Дмитрий Сафонов, военният анализатор на „Известия“. „Подобни мерки помагат да се преиначава военният характер на проблема в дипломатически“.

Както отбеляза той, няма международно споразумение между Москва и Вашингтон, което да регулира количеството и качеството на възможностите на тактическите ядрени оръжия.

За момента единственото споразумение, което е в сила, е СТАРТ – Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия. Под това споразумение Русия и САЩ се разбраха да намалят бройката на разположените ракети и бомбено оборудване на ядрени оръжия до 700 и броя на стратегическите бойни глави до 1550.

„Новите руски и американски ядрени бомби станаха много прецизни и са специализирани за специфични военни задачи“, каза Сафонов. „Бойните глави са значително по-лесни за управление и това повишава вероятността те да бъдат използвани в локални конфликти“.

Той отбеляза, че проблемът със спецификацията на тактически и стратегически ядрени оръжия може да е основата на ново споразумение за намаляване на броя на офанзивните оръжия.
Руската заплаха


Loading...

Източник: bg.rbth.com

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

Comments are closed.