Как съветските подводници сбъдват една мечта на Жул Верн

Как съветските подводници сбъдват една мечта на Жул Верн

В далечната 1966 г. две руски подводници изминават 20 000 левги под морето около света.

Руското министерство на отбраната припомни за началото на първото в свето групово околосветско пътешествие, изпълнено от съветски атомни подводници. През 1966 г. подводниците К-133 и К-116 обикалят земното кълбо за 52 дни, без нито веднъж да изплават на повърхността. Дължината на похода им е почти 20 000 морски мили или около 36 000 км, което е близко до дължината на екватора. И до момента този рекорд не е подобрен.

“Задачата на похода е да се проучи релефът на дъното, възможностите за плаване в океанските дълбини на различни ширини, както и проучването на въпроси, свързани с управлението на подводници на значително разстояние от точките им на постоянно базиране”, се посочва в официалното съобщение на руското военно ведомство, цитирано от “Российская газета“.

Групата от подводници се оглавява от контраадмирал Анатолий Сорокин. Торпедната подводница К-133 е под командването на капитан втори ранг Лев Столяров, а въоръжената с крилати ракети К-116 се командва от капитан втори ранг Вячеслав Виноградов.

Подводниците тръгват от залива Западна Лица в Баренцово море в нощта на 1-ви срещу 2-и февруари 1966 г. и се отправят към Атлантическия океан. Целта им е да останат незабелязани за американските военни кораби, като нито веднъж не се покажат на повърхността. Връзката между атомните подводници се осъществява с УКВ и с помощта на хидролокатори.

Най-сложният участък от пътя е пълният с айсберзи пролив Дрейк, който съединява Атлантическия и Тихия океан. При нивото на техниката в онези години е практически невъзможно да се установи местоположението на айсберзите, затова те се водят от експедиционния кораб “Гавриил Саричев” и танкера “Дунай” с помощта на радиосигнали. В онзи момент в пролива бушува буря. Силата му усещат и екипажите на подводниците.

По време на похода се случват и няколко извънредни ситуации, но те успяват да не изплават на повърхността и да решат проблемите самостоятелно. В утрото на 26 март 1966 г. подводниците пристигат в Камчатка в техническо изправно състояние. След плаването шестима участници в похода са удостоени със званието “Герой на Съветския съюз”, а мнозина старшини и матроси стават кавалери на ордените “Ленин”, “Червена Звезда” и др. За образцово изпълнение на задачите двете подводници са удостоени със званието гвардейски – първият подобен случай след Великата отечествена война.

“Този поход е най-важното събитие от новия етап на развитие на руския атомен подводен флот, който тази година навършва 60 години”, отбеляза главнокомандващият на руския ВМФ адмирал Владимир Королев.

Справка на “Российская газета”.

“20 000 левги под водата”, известен у нас като “Капитан Немо” е фантастичен роман на Жул Верн, който разказва за подводницата “Наутилус” и нейният капитан Немо.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.