Как “спящите сателити” на Русия могат да причинят пълен хаос на Запад

Как "спящите сателити" на Русия могат да причинят пълен хаос на Запад
Три руски сателита, изстреляни в ниска околоземна орбита през 2013 г. и “спящи” през всички тези години, напоследък бяха забелязани да се движат по непредвидими траектории

Никой в космическите кръгове не знае на какво са способни тези сателити с кодови названия “Космос 2491”, “Космос 2499” и “Космос 2504”. Някои експерти твърдят, че може би те презареждат с гориво други сателити или пък чистят космически отломки. Шефът на руската космическа агенция “Роскосмос” Олег Остапенко заяви през 2014 г., че сателитите са за мирни цели.

Може би Остапенко е прав и сателитите наистина се използват за мирни цели, но е възможно те да имат и антисателитни способности (АСС). Подобни сателити се разбиват в космическите активи на противника и изкарват от строя неговите системи за комуникация и събиране на разузнавателни данни, нанасяйки съкрушителен удар още преди оръдията да бъдат задействани на земята. Москва има подобна способност още от 1968 г. чрез проекта “Изтребител на спътниците”, известен още като убиеца на сателити.

Като се има предвид лидерството на Русия в разработката на АСС още тогава, сегашните ѝ сателити със сигурност са още по-напреднали. Вместо само да се сблъскват със сателита на противника – процес, който би разрушил и атакуващото устройство – днешните умни АСС може би са способни и да “изпържат” електрониката на вражеския сателит. Едно координирано нападение срещу космическите активи на противника би попречило на възможността му да изстрелва крилати ракети или да засича пускането на такива от Русия. Без да може да комуникира с военните си сили, врагът не би имал друг вариант, освен да се оттегли.

Асиметрични бойни действия

Тъй като Русия има много по-малка икономика в сравнение със САЩ и някои европейски страни, Москва се е насочила към разработването на оръжия, които биха ѝ позволили надмощие над много по-голям противник. През последните няколко десетилетия в Русия е разработен набор от оръжия, способни буквално да блокират бойния капацитет на противника – и то без нито един изстрел.

Според изданието “Дифенс Нюз” (Defense News) Русия поддържа способност да разрушава командно-контролни мрежи чрез заглушаване на радиокомуникациите, радарите и GPS сигнала. За разлика от САЩ Русия разполага с големи поделения за електронна борба, чиято задача е да предотвратяват електронни атаки, да заглушават комуникационни, радарни и командно-контролни мрежи.

Заслепяване на военноморските сили на САЩ

По време на кризата в Крим през пролетта на 2014 г. САЩ изпращат есминец в Черно море. Около кораба многократно прелита руски изтребител “Сухой 24”, който “заслепява” неговата високотехнологична система за информационно управление “Иджис” (Aegis), използвана масово в бойните кораби на НАТО.

Ето обобщение на инцидента, според Live Leaks:

“Американският есминец “Доналд Кук”, въоръжен с управляеми ракети “Томахок” (Tomahawk), навлезе в неутралните води на Черно море на 10 април 2014 г. Целта бе демонстрация на сила и сплашване във връзка с позицията на Русия в Украйна и Крим. Появяването на американските военни кораби в тези води е в разрез с Конвенцията от Монстрьо за характера и продължителността на пребиваването в Черно море от военни кораби на страни, които не граничат с това море”.

Според Live Leaks в отговор на тези действия Русия изпраща невъоръжен бомбардировач Су-24, който лети около американския есминец. “Експерти обаче твърдят, че този самолет е снабден с най-модерния руски комплекс за водене на електронна борба. Според тази версия “Иджис” забелязва приближаващия самолет отдалеч и изпраща сигнал за тревога. Всичко протича нормално и американските радари изчисляват скоростта на приближаващата мишена. Изведнъж обаче всички екрани показват празна картина. “Иджис” вече не работи, а ракетите не могат да получават информация за мишената”.

Руският бомбардировач прелита над палубата на есминеца, прави боен завой и симулира ракетна атака срещу мишената, пишат от Live Leaks. “След това завива и повтаря маневрата. И така 12 пъти”.

Американските военноморски сили отричат системите за командване, контрол и комуникации на кораба им да са били блокирани от руския самолет. Военновъздушните сили на САЩ обаче са по-директни.

Заглушаване на F-22

Свръхсекретният изтребител F-22, оборудван със стелт технология, е най-модерният по рода си в света, но според доклад на Пентагона американските военни са все по-разтревожени, че ракетите въздух-въздух с далечен обсег на F-22 могат да бъдат заглушени и така американското въздушно пространство да бъде уязвимо по отношение на вражески самолети.

Руснаците са разработили свръхмодерни заглушители, които запаметяват входящия сигнал от радара на ракета въздух-въздух и го повтарят, връщайки го обратно към изпращача, с което въздействат върху работата на ракетата. Нещо по-лошо – тъй като “Рейтеон” (Raytheon) AIM-120 AMRAAAM е основното оръжие с далечен обсег на всички американски и на повечето съюзнически изтребители, новите руски заглушители биха могли да неутрализират всички въздушни сили на НАТО.

Това означава, че за свалянето на вражески изтребител могат да са достатъчни само няколко изстрелвания на крилати ракети, дори и да става дума за модерен изтребител със стелт технология като F-22, твърди високопоставен служител от американските военновъздушни сили. По-старите американски изтребители като F-15, F-16 или F/A-18 биха се сблъскали със същия проблем.

Атака на дронове с микровълни

От Обединената приборостроителна корпорация (ОПК) на Русия твърдят, че са разработили първото оръжие в света, което използва микровълнова енергия за атакуване на военни дронове. Оръжието вече е преминало успешни изпитания на прототипа и е готово за серийно производство. Вместо куршуми или снаряди за разрушаване на мишената, това ново оръжие използва директна микровълнова енергия.

Тази способност вече е демонстрирана брилянтно в Украйна и до известна степен в Сирия. Заглушаването на оборудване като “Красуха 04”, което работи срещу радари и самолети, е използвано за цялостно неутрализиране на украинските дронове, доставени от САЩ.

Според статия на “Форин Полиси” (Foreign Policy) “броени часове след като руското оборудване за електронна борба прекоси украинската граница, украинските войски започнаха да установяват, че не могат да използват своите радио- и телефонни апарати и понякога това продължаваше с часове”.

Нещо повече – военните GPS системи на всеки един дрон също са заглушени. Командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Бен Ходжис описа способностите на Русия за водене на електронни бойни действия в Украйна като “зашеметяващи”.

Лекотата, с която руснаците заглушиха украинските дронове и комуникационни системи, предполага, че Москва се готви за много по-мащабен конфликт. Според Дмитрий Гьоренбург, изследовател и анализатор от Центъра за военноморски анализи във Вашингтон, тези способности никога не са били насочени към Украйна – по-скоро целта им е по-сериозен противник, какъвто е НАТО.

От Службата за чуждестранни военни изследвания в американската армия са убедени, че Русия разполага с все по-големи способности за електронна борба, мотивирани от политическата и военна подкрепа, на които се радват, и именно поради това тя може да “заслепява” или смущава цифровите комуникации с цел да изравни силите на бойното поле, когато се бие срещу конвенционален съперник, превъзхождащ военните ѝ сили.

Битката с руските възможности за електронна борба

В момента в мисията за електронна борба на американската армия има само 813 войници. Като се има предвид, че през близките години броят на военните в САЩ ще бъде намален от 450 000 през 2017 г. до 420 000, Вашингтон няма да може да отклони персонал към иначе критичното звено за електронна борба.

САЩ съкращават и финансирането за армията и така лидерството на Русия в електронната борба изглежда сигурно в обозримо бъдеще. “Те имат компании, имат батальони, имат бригади, заети в мисията за електронна борба”, каза пред “Форин Полиси” Джефри Чърч, който отговаря за електронната борба в американската армия. Тези поделения разполагат със “специално оборудване за електронна борба, със специални командни вериги за електронна борба”, твърди той.


Loading...

Основната причина САЩ да изостават във възможностите си за електронната борба е фокусът върху шпионирането и пренебрегването на силите за електронно нападение. Десетките милиарди долари, които Пентагонът и американската разузнавателна общност като цяло са инвестирали до момента в системи за засичане на сигнал, позволяват денонощно глобално следене, но способността на страната да действа на базата на тази информация е ограничена, твърди Лори Бъкхаут, бивш началник на отдела за електронна борба в американската армия. “Имаме страхотно сигнално разузнаване и можем да слушаме по цял ден, но не можем да ги блокираме дори на една десета от степента, в която те могат да го сторят спрямо нас. Много сме незащитени от техните атаки срещу нашата мрежа”, казва той.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.