Как една руска подводница чупи американски сонар

Как една руска подводница чупи американски сонар
Един от първите дипломатически спорове между Руската федерация и САЩ е свързан с необичаен инцидент с подводница.

На 11 февруари 1992 г. екипажът на атомната подводница на САЩ Baton Rouge, който шпионира руския флот в студените води на Баренцово море, усеща силен удар в корпуса. Баластният резервоар протича и на кораба се бие аварийна тревога.

Както става ясно по-късно, в американската подводница се е врязала руската ударна АПЛ “Кострома”. Когато тя се връща в пристанището, в обшивката ѝ намират парчета от американския сонар.

По време на маневрите под водата сонарите на двата кораба са включени и подводниците не могат да се забележат взаимно. Според друга версия екипажът на “Кострома” нарочно извършва таран в американския плавателен съд, за да го прогони от териториалните води на Руската федерация.

“Екипажите остават невредими, а корабите се връщат в пристанищата си за ремонт”, пише The National Interest, разкривайки подробности около тази история.

След аварията Baton Rouge е бракувана, а “Кострома” е ремонтирана в продължение на 4 месеца. След инцидента на щурвалното ѝ колело се появява цифрата 1, вписана в звезда – така по времето на Великата отечествена война съветските подводничари отбелязват броя на своите победи.

Сблъсъкът под водата става повод за един от първите дипломатически спорове между Русия и САЩ. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър лично уверява президента на Русия Владимир Елцин, че американските подводници ще спрат да шпионират в чужди води. Обещанието му обаче е нарушено още след година – от нов сблъсък на подводници край Колския полуостров. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.