Как да си купите съветски танк?

Как да си купите съветски танк?
Страните от Източна Европа продават старата си съветска военна техника. Дилърите от Чехия и други страни предлагат услугите си за ремонт на танкове и помощ при доставка, пише изданието Wired.

Всеки, който има 50 хиляди долара, може да си купи на старо съветски танк Т-72. За да бъде доставен в САЩ, например, трябват още 20 хиляди долара, отбелязва изданието.

Военните министерства на Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които след падането на желязната завеса имат много съветска техника, я продават , за да се освободи място за нейните аналози от страните членки на НАТО. Продавачите, основно от Чехия, предлагат богат асортимент от оръжие: по-стари съветски танкове Т-55 и Т-64, а също така и по-сложни Т-80. Освен това, се продават военни хеликоптери, самоходни артилерийски установки, бойни машини на пехотата /БМП/, бронетранспортьори /БТР/, се казва в статията.

„Това не е старият фургон на дядо ти. Т-72 е руски боен танк, тежък, 45 тона неприятности със 125- милиметрово оръдие ”, пише изданието.

Необходимият ремонт влиза в стойността на танка, тъй като 40 години военна служба и пребиваване на открито в очакване на купувачи, сериозно повреждат  детайлите. Преди да изпратят танка, дилърите проверяват как работят основните му системи. Ако купувачът обаче иска машината му да изглежда като абсолютно нова, трябва да плати още 30 хиляди долара. При поръчката трябва да се внесе капаро в размер на 30% от стойността и да се чака 2 месеца, докато чешките власти подготвят необходимите документи. Ремонтът започва след получаване на разрешение за износ, отбелязва изданието.

Купувачът от САЩ трябва да направи някои допълнителни неща, преди да му доставят танка. Първо, да получи разрешение от Бюрото за контрол над алкохола, тютюневите изделия, огнестрелното оръжие и експлозивите, както и сертификат за международен внос от Министерството на търговията на САЩ. При това, доставката не се извършва, ако не са „срязани картечниците” и не е направена „дупка в оръдието”. Да не се забравя, че доставката на танк ще струва 15 хиляди долара до Източното крайбрежие и 25 хиляди долара – до Западното.


Loading...

Също така трябва да се помни, че танкът има 12 цилиндров V-образен двигател с обем 38804,56 куб. сантиметра и харчи около 4,65 литра дизел на километър. В САЩ танкът  не може да се кара по улиците, затова по-добре да имате недвижима собственост. „Унищожете тревата! Изплашете до смърт съседите. Изнесете боклука и го смачкайте с танка. Все ни е едно какво ще правите с него – вече Вие сте нашият герой”, иронизира изданието потенциалните купувачи.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.