Какъв ще бъде руският изтребител от поколение 6++?

Какъв ще бъде руският изтребител от поколение 6++?
Руските изтребители от поколение 6+ и 6++ ще бъдат управлявани от изкуствен интелект. Те ще действат в безпилотен режим и ще могат да провеждат радиоелектронна борба.

Това съобщават руски медии, като се позовават на информация от председателя на комисията за правната подкрепа за развитието на организациите от отбранителната промишленост към Държавната дума Владимир Гутенев.

“Едно от основните направления ще бъде все по-сериозното внедряване на изкуствения интелект. Не отделни негови елементи, а комплексна система за бойно управление, за да могат самолетите от поколения 6+ и 6++ да функционират в напълно автономен режим, в режим на сериозна радиоелектронна борба (РЕБ) и, желателно, в безпилотен вариант”, цитират медиите.

По мнението на Гутенев възможностите на тези самолети ще са значително подобрени благодарение на това, че безпилотните машини няма да се нуждаят от жизнеподдържащи системи. Това, например, ще позволи да се увеличи в пъти ефективността на РЕБ.

Няма да бъде отделено особено внимание на повишението на маневреността на самолетите. “Маловажно ще бъде и увеличението на крайсерската скорост, тя ще превишава съвсем малко скоростта на звука”, смята Владимир Гутенев.

Въпреки това в режим на форсаж скоростта може да се доближава до хоперзвуковите показатели. Благодарение на това машината ще може да прелита над системите за ПВО на противника. А използването на добавъчни технологии и композитни материали ще направи самолетите по пригодни за ремонт и модернизация. И именно планово подобрение на характеристиките на всеки четири години – без генерални промени по самолета.

По-рано бе съобщено, че Русия може да съсредоточи усилията си върху създаването на изтребител от шесто поколение, който ще се превърне в преходна машина към безпилотния ударен комплекс БИУК. Това ще бъде възможно благодарение на динамичното развитие на технологиите в сферата на РЕБ и новите композитни материали, както и на прогреса в сферата на добавъчните технологии. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.