Какво бъдеще има пред новия тежък дрон на “МиГ”?

Какво бъдеще има пред новия тежък дрон на "МиГ"?
Тактико-техническите задачи (ТТЗ) на тежкия ударен безпилотен апарат “Скат” се планира да бъдат утвърдени от руското министерство на отбраната до края на 2019 г., писа “Российская газета“.

“Виждаме пазар за този апарат, нишата му в Русия не е закрита. Планираме през тази година да завършим съгласуването на ТТЗ на “Скат” с поръчителите и да преминем към опитно-конструкторските работи”, заяви генералният директор на корпорация “МиГ” Иля Тарасенко.

Макетът на слабозабележимия и изпълнен по схема “летящо крило” дрон беше за първи път представен по време на авиоасалона МАКС-2007. По данни на разработчиците дронът с излетна маса до 10 тона е предназначен за нанасяне на удари по предварително зададени цели – на първо място по зенитни системи в условия на силно противодействие на вражеската ПВО.

Също така “Скат” е способен да поразява мобилни и морски цели. Бойният товар на дрона е до два тона, а обсегът на полета му е до 4000 км при скорост на движение от 800 км/час.

“Скат” участва в търг на министерството на отбраната за създаването на тежък ударен дрон за руските ВКС, но изборът падна на проекта за С-70 “Охотник” от конструкторско бюро “Сухой”. Безпилотният апарат на “МиГ” може да стане “малкия брат” на С-70 – планира се да работи в двойка с изтребители МиГ-35.

Дронът “Скат” външно напомня на американския щурмовак F-117 Nighthawk. През 1999 г. по време на операциите на НАТО срещу Югославия такъв самолет беше свален от съветските зенитни комплекси С-125, след което беше щателно изучен. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.