Какви автомати предпочита “градският” спецназ

Какви автомати предпочита "градският" спецназ
Едва за минута той може да надупчи врага със 750 куршума, ако има такава необходимост.

Съвременните автоматични винтовки АК и М-16, които сме свикнали да виждаме в ръцете на спецназа в киното, прекрасно подхождат за боеве в открити местности, но изобщо не се вписват в “законите” на сраженията в градските условия.

Вместо знаменития АК-74 “градският” спецназ е въоръжен със серия картечни пистолети “Витязь” със световноизвестния 9-мм патрон.

Картечен пистолет vs автомат в града

Ако говорим за руския “спецназовски” АК от 5,45х39-мм калибър, то това е бойно оръжие, което може да надупчи човека (а някога дори и стена) на решето. В това се състои и първият му недостатък, ликвидиращ преимуществата му в градските сражения. Така може да се засегне цивилен гражданин, който просто се е оказал на грешното място в грешното време.

Второ, куршумите на АК от 5,45х39-мм калибър често рикошират, поради което се появява и допълнителен ненужен риск при работа в помещения.

Във връзка с това за “градските” силоваци разработиха “руския МР5” – картечният пистолет “Витязь” в “пистолетен” калибър 9х19 мм.

Оръжието “се храни” с патрони 9х19 мм и може да използва цялата номенклатура от боеприпаси от този калибър. Както руско, така и чуждестранно производство. И в следствие на това може с лекота да служи в подразделенията на НАТО.

При това “храненето” се осъществява от подвижен пълнител с вместимост от 30 патрона. Интересно е, че в комплект с оръжието вървят два пълнителя, които могат да бъдат скрепени помежду си.

При това картечният пистолет тежи едва 3 кг и с приклада размерът му е едва 46 см (около 70 см в разгърнат вид). Дължината на цевта му е 23 см, което заедно с боеприпасите му дава максимална ефективност на разстояние до 100 метра.

Приятен детайл е скорострелността на семейство АК – 750 изстрела в минута.

Картечният пистолет “Витязь” има автоматика, направена по схема със свободен затвор, при това изстрелът се произвежда при закрит затвор. Темпът на стрелба е относително равен, а, ако има задръжки, то това е само заради не особено високо качество боеприпаси. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.