ИЗМАМИТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

ИЗМАМИТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА


ВИЖТЕ ИЗМАМИТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА
И най – добрите намерения могат да бъдат опорочени, когато в тях има користни цели. Министър Каракачанов, обяви, че ще направи напълно прозрачна и обективна процедура за избор на нов началник на ВМА. Да, ама не, както казваше един стар журналист… С заповед № Р-350 от 4 декември 2017 г. на министъра на отбраната бе назначена комисия за предварителна оценка и номиниране на кандидатите за окомплектоване на длъжността „Началник на ВМА и главен лекар на въоражените сили на Република България” до тук добре, но май законната част свършва до тук. Съсредоточавайки се още в първите редово на заповедта виждаме опорочаването на добрата идея на министъра. В точка първа са изброени членовете и председателя на комисията. Това са най-комепетентните хора, които трябва обективно да оценят качествата на лекар и мениджър на бъдещия ръководител на ВМА, запазете самообладание и не избухвайте в истеричен смях при бърза ретроспекция на комисията:

Атанас Запрянов – заместник министър на отбраната и военнен от кариера, единственото нещо, което го доближава с ВМА е, че е ресорорен на ведомството по стечение на обстоятелствата.
Антон Ластърджиев – настоящ постоянен секретар на отбраната, след спорното му назначение като такъв и бивш кадровик на армията, който носи не малка вина за настоящия некомплект на въоражените сили, дали някой мисли, че ще се справи по успешно с кадровия подбор за началник на ВМА.
Климентина Денева, директор на дирекция „Правно – нормативна дейност в отбраната”, бивш кадър на ВМА и върл защитник на „правните интереси” на бившия началник на ВМА и също така бивш здравен министър проф. Николай Петров. Не е тайна за никого в МО, че тя прокарваше неговите интереси пред ръководството на ведомството.
Людмил Михайлов- действащ директор на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната”, бивш военнен кадровик и единственото му безценно качество, че е безпрекословно верен на Ластарджиев.
Другия не по малко интересен член на комисията е Христо Томов, изписан в заповедта „консултант на министъра”, но по какви въпроси остава загадка. Обикновено, когато се сключва граждански договор за консултиране е за определен обем работа и задължително се конкретизира областта, в която извършва своята дейност, но явно това не важи за министерство на отбраната. Бърза справка в Търговския регистър показва, че господин Томов е имал участие във фирми спеециализирани в строителството, стопанисването и отдаването на имоти под наем и туристическа дейност и никъде не става ясно, че разбира от здравен мениджмънт или подбор на ръководители за медицински центрове.

Проф. Красимир Гигов – представител на Министерство на здравеопазването и дългогодишен ръководител в БЧК. Не ясно какво отношение има той към конкурса, тъй като ВМА е ведомствена болница на министерство на отбраната, а не на здравеопазването. Топлото му отношение към тази болница е чисто семейно, дъщеря му е началник на сектор в отдел „Учебен” на медицинското заведение, а жена му една от главните сестри на болницата.
И макар всички членове на комисията да са подписали декларации, че нямат конфликт на интереси и съгласно закона да е така, има морален конфликт на интереси, който не е за пренебрегване и умаловажаване.
Минавайки на следващата точка от въпросната заповед за организация на конкурсната процедура, всички, които отговарят по документи на изискванията за длъжността са поканени да участвата и да подготвят концепции за развитие на болницата. Тук и започва началото на края на неравнопоставената битка. Как се пише концепция от бял лист хартия без достатъчно информация за реалното състояние на нещата. Трима от кандидатите нямат достъп до подробностите и детайлите, само един към този момент изпълнява длъжността началник на ВМА и е наясно с реалното състояние на нещата. Изненада ли се някой, че той е най – подготвен, най-компетентен и разбира се най – подходящ да новия началник на здравното заведение.
Изпълнявайки точка 6 от заповедта, на 10.01.2018 г. е денят на „страшния съд” кандидат началниците, трябва да защитят своите концепции пред високо компетенттното жури, те ги слушат с интерес, но не и с разбиране по материята, което защитават, съдейки по въпросите, които са задавали на кандидатите, по информация от тях самите. Въпроси от рода на:”Защо искате да оглавите ВМА?” и пр.

И, о голяма изненада най- компетентния и най-подготвен да оглави болницата е проф.Мутафчийски, който вече осми месец управлява здравното заведение като изпълняващ длъжността. Всички пляската с ръце и се прават на изненадани от резултата на конкурса. Той е прозрачен и безрпристрастен?!

Съвета по отбрана е насрочен за 12,01,2018 г. от 8,30 ч.сутринта и трая 10 мин., председателя на комисията с ръце в джобовете уведомява генералския състав за резултатата от комисията и всички единодушно одобряват този резултат.
Всички са доволни, че са направили най – прозрачната процедура за избор на началник на ВМА в историята на министерството, но не изпадайте в детайли, къде са документите, конципциите и протоколите от цялата процедура, те се съхраняват на място, където не може да се влия, фалшифицира или да се коригират докменти със задна дата, но не се заблуждавайте, че това е архива на ведомството, най – безопастното място е кабинета на председателя на комисията- Атанас Запрянов, когато имаме указ сичко ще си отдиде по местата.

Кандидатите, които участваха в този цирк и положиха неимоверен труд да напишат достойни концепции, макар и лишени от всякаква информация, дори не знаят резултата и класирането от формалния конкурс. Никой не смята дори да ги уведоми, на кое място са класирани и дали поне са спечелили или загубили. Това нарушение на техните законни права, като ги лишава от възможността да се борят за истината, като не им се дава възможност да обжалвата процедурата по съдебен ред, тъй като нямат документ за резултата от нея, те всъщност нямат информация кой е победителя в битката. Ще разберат, може би когато им представят новия началник след издаване на указа.

И тук идва основния проблем, че и най – добрите намерения могат да бъдат опорочени. В този момент министър Каракачанов, макар и да има огромното желание и воля да направи една безпристрастна процедура и напрълно прозрачна е дълбоко подведен и след това и злепоставен от хората под него. Следващия, който ще бъде замесен в този скандла, излъган и ще бъде уронено неговото добро име и авторите е президента на Република България и върховен главнокомандващ, Румен Радев,тъй като той трябва да подпише указа за назначаването на новия началник на ВМА.
Президента Румен Радев досега винаги е доказвал своята принципност, безпристрастност, че държи всичко да бъде законно и не позволява името му да бъде замесено в задкулисни игри. До този момент не позволил да остане сянка на съмнение върху решенията, които е взел и подписите, които е положил. Ще позволили ли този път, една толкова опорочена процедура да хвърли сянка върху неговото име, ще подпише ли указа за назначението на новия началник на ВМА без да е дадена възможност на кандидатите да обжалват процедурата и без да е излязло решението, ще позволили на тази висока длъжност за години напред да стои следата от незаконосъобразност и закулисие. Ще се съгласи неговото име да бъде замесено в задкулисни игри, мъгляви процедури и уредени схеми и поругаване на законните и морални процедури.
Скандала тепърва започва, може би трябва да бъде сезирана прокуратурата или трябва да се самозера за всички закононарушения, коита са направени в процеса на избор на ръководител на ключово медицинско заведение!

ТОВА СА НЯКОЙ ОТ ИЗМАМИТЕ В МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА


Loading...

ОТ: wars.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.