Защо президентът на Русия използва образа на мачо?

Защо президентът на Русия използва образа на мачо?
Една от най-знаменитите си фрази Владимир Путин произнесе, преди да стане президент на Русия. През 1999 г. Путин, тогава премиер на РФ, се изказа рязко за борбата с тероризма, обещавайки, че спецслужбите, ако се налага, буквално ще “удавят терористите в тоалетната”. Това беше първото, но далеч не последното сурово изказване на руския лидер.

Могъщ лидер

Путин се е изказвал рязко и по много други проблеми, в това число и на международната арена. “Вие разбирате ли какво сторихте?” – попита той от трибуната на ООН през 2015 г., обръщайки се към западните лидери, чиято политика на “демократизация” на Близкия Изток, по неговото мнение, доведе до зараждането на “Ислямска държава”. А на 17 януари, коментирайки слуховете, че Русия притежава компромат за Доналд Тръмп, в който уж има негово общуване с московски проститутки, президентът на Русия заяви, че тези, които са изфабрикували тези слухове, са “по-лоши от проститутки”.

Риториката на Путин не се ограничаваше с времето. През годините на неговото президентство, премиерство, а след това отново президентство, Русия и целият свят видяха Путин в множество силови образи. Той демонстрира навици на джудист, лично пилотира изтребител, стреля с пистолети и пушки, яха мотори и състезателни автомобили.

В допълнение Путин успя да стреля по тигър с приспивателна спринцовка, да язди кон гол до кръста, да се издигне в небето с мотоделтаплан и да поведе ято сибирски жерави и да се гмурне в дълбините на Черно море, където веднага намери две древни амфори (прессекретарят на Путин Дмитрий Песков по-късно призна, че амфорите са били оставени там по-рано от археолозите). Не всеки държавен глава може да се похвали с толкова разнообразен (и неизменно мъжествен) живот.

Корени в миналото

Съдейки по спомените на бившите съседи на Путин в Ленинград (днес Санкт Петербург – бел. ред.), особено тих той не е бил никога. “Като дете той растеше неспокоен – нещо все криеше, често хулиганстваше”, си спомня в интервю за “Московски комсомолец” Сергей Богданов – приятел от детството на бъдещия политик. Самият Путин признава, че личността му е силно повлияна от детството, когато не веднъж се е налагало да се бори и да проявява жестокост. “Преди 50 години ленинградската улица ме научи: ако боят е неизбежен, трябва да нападнеш пръв”, казва политикът през 2015 г.

Политологът и професор от МГИМО Валерий Соловей смята, че именно в миналото лежи любовта му към образа на мачо. “Той е израснал на двора, включително, ако говорим без заобиколки, сред хулиганите. В тези среди цари подчертан култ към мъжествеността, смята се за правило на добрия тон да демонстрираш тази мъжественост”, казва Соловей.

След това Путин е служил 16 години в КГБ (1975-1991 г.). Според политолога в средите на спецслужбите, както при военните, също високо се цени мъжествеността, в това число нейните външни прояви. Това също е повлияло на Путин.

Всички обичат мачото

Популярността на Путин в Русия не предизвиква никакви съмнения. През декември 2016 г. рейтингът му беше 86% по данни на ВЦИОМ. Валерий Соловей е уверен, че суровият образ на президента на Русия е една от съставляващите на неговия успех и Путин добре помни това.

“Путин изглежда силен лидер, истински мъж – казва политологът. – При възможност, той обича да демонстрира външните белези на този образ чрез маниер на поведение и физическа кондиция”.


Loading...

Соловей е уверен, че “любовта към силната ръка” и силния лидер е присъща не само на Русия, но и за всяко общество, “даже най-демократичното и рафинираното”. Това доказва, например, победата на Доналд Тръмп в САЩ. “Ако погледнем Тръмп, той се държи по подобен на Путин начин”, казва експертът.
Източникк: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.