The Daily Beast: Какви са тези загадъчни руски спътници, които изненадващо оживяха и със странни маневри пъргаво сменят орбитата си

The Daily Beast: Какви са тези загадъчни руски спътници, които изненадващо оживяха и със странни маневри пъргаво сменят орбитата си

Загадъчни руски спътници изумиха специалистите, след като бездействаха дълго време и започнаха да демонстрират неприсъщи за толкова малки космически апарати способности за маневриране, съобщават американски медии.

През периода 2013 – 2015 г. Русия изстреля 3 малки спътника – «Космос-2491», «Космос-2499» и «Космос-2504». Около година и нещо апаратите бездействаха, в последно време два от тях се раздвижиха.

На 20 април единият от спътниците си понижи траекторията си със стотици метри, за да се изплъзне от голям фрагмент на китайска метеорологична сонда, унищожена от китайски военни при изпитание на противоспътникова ракета през 2007 г., предава The Daily Beast.

„Наблюдавайки впечатляващите маневри на руските спътници, анализаторите се почесват по главите. Като че ли никой, извън пределите на руското правителство и, вероятно, военните на САЩ, не знае какво е предназначението на тези спътници”, отбелязва изданието.

По-рано Пентагонът обяви, че следи за старта и действията на «Космос-2504», който е извършил 11 маневри за сближаване с ускорителния блок, който го е извел на орбита. Руски медии припомнят от свой страна, че за старта на този спътник през април 2015 г. е била използвана ракета-носител «Рокот».

Подобни ракети и друг път са извеждали спътници „Родник” на разузнавателното управление на руския Генерален щаб.

„При всяко положение тези пъргави космически апарати са много интригуващи”, коментира д-р Лаура Грего, космически експерт от Съюза на обезпокоените учени в Масачузетс. Тези, на които е известно предназначението на апаратите, мълчат.

Роскосмос не съобщава нищо за тях още от 2014 г. Първоначално целите на спътниците можеха да се проследят ясно. На няколко пъти 90-килограмовите апарати се приближаваха на разстояние няколко метра до отработените степени на ракетите, които ги бяха извели в орбити.

Това може да означава, че „Космосите са инспекционни спътници, способни да се приближават близо до друг космически кораб и да го сканират или дори физически да си взаимодействат с него с цел ремонт, модификация или демонтаж.

Анатолий Зак, независим експерт по руските космически кораби твърди, че тайнствените спътници съответстват по размер и характеристики на известния руски спътник «Юбилейный». Потенциалът на военното използване на тези спътници Зак нарича очевиден.

Той смята, че тези спътници може да бъдат снабдени с лазер или взривно вещество. „Ако един спътник приближава друг на близко разстояние, очевидно е, че той може да му нанесе загуби”, обяснява експертът, цитиран от The Daily Beast.


Loading...

Лаура Грего от своя страна посочва способността на тези спътници дълго време да бъдат неактивни. Тя смята, че по този начин те може да се маскират и спотайват под формата на „космически боклук”.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.