Забравени руски оръжия, за които вероятно не сте чували

Забравени руски оръжия, за които вероятно не сте чували
Това са едни от най-футуристичните руски оръжия, които биха се вписали чудесно в холивудските екшън филми.

ОЦ-38

Това е едно от най-необичайните творения на руските инженери, което от 2002 г. се появи в единични бройки в подразделенията на спецназа.

ОЦ-38 е първият и единствен безшумен револвер на Русия. Той използва специални боеприпаси от 7,62х41 мм калибър, които излитат от цевта със скорост от 200 м/сек. При това револверът стреля от долната камера на барабана, което позволява да се понижи откатът в няколко пъти и да се насочи “ударът” директно към ръката. Това от своя страна позволява да се удържи оръжието на огневата линия и да не “изхвърля” настрани ръката по време на престрелка.

Освен това над цевта е монтиран лазерен целеуказател. Това позволява както в холивудските филми ефективно да се работи в тъмни пространства и да се предизвиква страх у противника.

ПП-2000

Картечен пистолет ПП-2000

ПП-2000 е както оръжие за спецподразделенията на правоохранителните органи (на МВР и ФСБ), действащи в градски условия, така и лично оръжие за самоотбрана за отделни категории военнослужещи.

Този картечен пистолет ползва най-разпространените по света боеприпаси от 9х19-мм калибър, способни да пробиват титаниева пластина с дебелина от 20 мм. Стандартният пълнител за ПП-2000 се изготвя за 30 патрона. “Запасът” може да се прибере в приклада и да се използва като упора при бърза стрелба и за бърза смяна на пълнителя по време на бой.

При това ключова особеност на оръжието е пълното отсъствие на откат в сравнение с конкурентите сред “малките” автомати и картечни пистолети.

ПП-2000 може да се ползва със заглушител, лазерен целеуказател, уреди за нощно виждане, които работят в инфрачервения спектър.

Автомат “Коробов” ТКБ-022ПМ

Автомат

Това оръжие е един от главните конкуренти на АК за правото да стане главен автомат на съветската армия след Втората световна война.

Творението на Коробов е изпълнено по абсолютно “космическата” за времето си система “булпъп” (пълнителят с патроните е разположен в приклада на автомата, а спусковият механизъм е изведен в предната част на оръжието). При това още една новост е използването на първите композити на базата на пластмаса, което понижава масата на оръжието и повишава ергономиката му, в замяна на традиционните дърво и метал. В добавка към това оръжието показва аналогична точност при стрелба на полигон, както и при автомат “Калашников”.

Въпреки това нововъведението на Коробов предизвиква противоречиви чувства сред консервативните генерали. Така “космическият” дизайн, използването на нетипичната за времето си пластмаса и изхвърлянето на гилзите в лицето на стрелеца при стрелба от лявото рамо стават ключови причини за поражението на автомата на Коробов на държавните изпитания за новото оръжие.

Във връзка с това оръжието потъва в забрава и днес единственият образец от изпитанията в края на 1940-те може да се намери в музея на оръжейния завод в Тула (на 170 км от Москва). / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.