“Дупчи” всяка броня: снайперската винтовка ORSIS T-5000 става бестселър на световния оръжеен пазар

"Дупчи" всяка броня: снайперската винтовка ORSIS T-5000 става бестселър на световния оръжеен пазар
Това е първият случай на успешно излизане на външния пазар на стрелково оръжие, разработено и произвеждано от частна компания в Русия.

Според заместник-генералния директор на “Рособоронэкспорт” Игор Севастянов има голям интерес към снайперските винтовки ORSIS T-5000 от страна на армейските, полицейските и специалните подразделения на най-различни страни.

“Рособоронэкспорт” е достигнал различни споразумения за съвместна работа с разработчиците и производителите, което вече е донесло положителни резултати и за двете страни. Още повече, че се работи над разработката на перспективни видове стрелково оръжие, предназначени за експорт.

Например неотдавна беше представен военният вариант на винтовката К-15М “Брат”, в чиято конструкция са отчетени предложенията на специалистите от “Рособоронэкспорт”. А те се основават на изискванията на поръчителите и на тенденциите на световния оръжеен пазар.

Редица технически решения, реализирани в К-15М, нямат аналози в Русия. Дори зад граница с модернизирания “Брат” може да се конкурира само белгийската FN SCAR. Специалистите-оръжейници смятат, че е напълно възможно К-15М да замени СВД.

От пресслужбата на “Рособоронэкспорт” отбелязват, че само през тази година са проведени над 40 презентации на винтовките в рамките на международните изложения в Кот д’Ивоар, Обединените арабски емирства, Германия, Бразилия, Мексико и Виетнам, както и на “Армия 2019” и “Интерполитех”.

Винтовките Т-5000 бяха демонстрирани и на състоялия се в Сочи форум “Русия – Африка”, където предизвикаха голям интерес. В момента се водят търговски преговори за доставките на оръжието в над 10 страни в Африка. За някои поръчители вече се проведоха тестови изпитания в Русия.

Сред отличителните черти на Т-5000 са високата точност и истинска бойна мощ. Прицелният обсег, при който стрелецът попада в “десетката”, е 1500 метра. А при новата версия Т-5000 ORSIS-375CT с калибър 375 Cheytac (9,5х77 мм) винтовката поразява на два километра.

През 2005 г. на въоръжение в армията на САЩ са приети нови бронежилетки, в които се използват сложни по състав вложки ESAPI с дебелина от 11 мм. Те следва да са устойчиви на изстрели от всякакви снайпери. Но тестовете на бронежилетките срещу изстрели от Т-5000 не зарадваха западните експерти.

Дори бяха пуснати специални наръчници, в които военните специалисти препоръчват на американските войници, застрашени от снайпери Т-5000, да прибягват към по-просто решение на проблема – да прекратят контакта си с противника. Или казано просто, на войниците, облечени с най-новите бронежилетки, се предлага просто да избягат от бойното поле, отбелязва “Российская газета”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.