Дали новата американска атомна бомба ще даде старт на надпревара във въоръжението?

Дали новата американска атомна бомба ще даде старт на надпревара във въоръжението?
Пентагонът разработи опустошителна обновена B61-12, която може да бъде първото ядрено оръжие, използвано в локални конфликти по света. Дори може да се стигне до това Русия да създаде свой собствен аналог на тази бомба.

Военновъздушните сили на САЩ са извършили успешни изпитания на най-новата си въздушна бомба, B61-12. За да бъдем по-точни, това е 12-ата модификация на ядрената бомба, която защитава Америка от средата на 60-те години на миналия век.

Новият модел има две принципни иновации: способността да се регулира мощността на бойната глава от 5 до 100 килотона и още по-усъвършенствана прецизна система за насочване.

Някога неуправляемата, свободно падаща въздушна бомба, е превърната в прецизно оръжие, което според американски военни позволява на пилотите на бомбардировачите да я изстрелват извън обхвата на всяка вражеска противовъздушна отбрана.

“Главната новост на B61-12 е нейната маневреност. В задния ѝ отсек има навигационно оборудване, автопилот и управляеми краища”, каза пред Russia Beyond проф. Вадим Козюлин от Академията за военни науки.

Благодарение на това вече не е необходимо бомбата “да има парашутна система, за да бъде хвърлена”. Бомбардировачът просто трябва да достигне най-голямата си височина и да я изстреля – бомбата автоматично открива целта и се насочва към нея, променяйки траекторията си, ако и когато това е необходимо.

Първите ядрени бомби от клас B61-12 се очаква да влязат на въоръжение в американските ВВС не по-рано от 2020 година. Тази специална бомба ще въоръжи стратегическите бомбардировачи B-2 Spirit и B-21 Raider. Бомбата B61-12 ще бъде инсталирана и на изтребителя F-35 от пето поколение. През 2015 г. вече бяха правени тестови полети с боеприпаси от този тип, разположени във вътрешното отделение за оръжия на самолета.

Първите, които чакат да бъдат превъоръжени, са европейските бази на американските ВВС. И така новите бомби ще заменят арсенала, намиращ се на летищата в Бюхел (Рейнланд-Пфалц в Германия), Инджирлик (Турция) и Авиано (Италия).

B-2 пуска бомба B61-11

Фактор, променящ играта

Освен това основната характеристика на оръжието е възможността то да бъде “окачено” под крилете на фронтовия бомбардировач F-35, който сам по себе си е важен играч при местни конфликти в бъдеще.

Използването на това тактическо ядрено оръжие в локални конфликти и войни срещу екстремистите дава зелена светлина на други ядрени сили да използват ядрени бойни глави с по-ниска мощност в Азия, Европа и навсякъде другаде.

“Поради естеството си ядрените оръжия са подложени на многобройни вариации. По време на операция “Пустинна буря” през 1991 г. американците искаха да унищожат цялата иракска система за противовъздушна отбрана като взривят във въздуха бомба с малка мощност и така да създадат електромагнитен пулс. Пентагонът обаче пресметнал, че след това Русия също би могла да използва електромагнитна бомба във всеки военен конфликт и военното командване свирило отбой за тази идея”, според военния анализатор на ТАСС Виктор Литовкин.

И това предизвиква загриженост сред руските военни експерти. Те казват, че доктрината за ядрено възпиране на САЩ позволява на военните да използват тактически ядрени оръжия в локални войни, когато преценят, че това е подходящо. “Това е много опасно”, посочва експертът.

Той каза, че САЩ могат да намалят мощта на “Mod-12” още повече.

“Тя би могла да се сведе до минималното равнище от 300 тона тротилов еквивалент. За сравнение това биха били само 2% от мощността на бомбата, хвърлена над Хирошима”, отбеляза той.

Как ще отговори Русия?

Новината, че САЩ са създали новата бомба, не успя да предизвика шумна реакция сред руските военни – всички отдавна знаят за тези тестове.

И двете страни са стигнали до момент, в който трябва да заменят старите си ядрени системи и да запазят ядрения паритет. “Възпиращият фактор “взаимно унищожаване” помага на политиците да действат рационално, а не да се отдават на емоциите, както често се случва”, добавя Козюлин.

В същото време Русия започна да модернизира ядрените си арсенали за дълъг период от време – разработихме “морските” междуконтинентални ядрени ракети “Булава”, “наземната” “Сармат”, а също и системи, които досега можеха да бъдат само идеи от научнофантастични фирми – “Буревестник”, крилати ракети с двигатели, които могат да летят до целта си със свръхзвукова скорост и да обикалят около Земята.

“Няма смисъл да се чакат нови политически или военни действия. Оперативно-тактическите системи “Искандер-M” вече са разположени в Калининград и Крим и напълно неутрализират заплахата от американските въздушни бази в Европа.

А освен това системите С-500 Прометей, способни да изстрелват свръхзвукови ракети, които едва сега се разработват от чужди армии, ще се появят на бял свят в началото на следващото десетилетие”, отбеляза Литовкин. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.