ГРУ, “Алфа” и “Вимпел”: най-известните тайни отряди в Русия

ГРУ, "Алфа" и "Вимпел": най-известните тайни отряди в Русия
Руските специални части са създадени точно след края на Втората световна война и участват основно в тайни операции по целия свят

Групировката, създадена като Спецназ ГРУ (част от Главната разузнавателна дирекция към Министерството на отбраната) през 1949 г., се развива и постепенно се превръща в силно диверсифицирана структура от тясно специализирани отряди.

Днес в Русия функционират отряди за работа под вода, в Арктика, в планински райони и в чужди страни, където сред задачите им фигурират дори и сваляния на правителства.

Тъй като всички дейности на спецчастите са свръхсекретни, можем да говорим само за най-известните тайни операции, описани в източници със свободен достъп.

Потушаването на Пражката пролет

Първата мащабна чуждестранна операция на руските спецчасти е през 1968 г., когато Москва решава да потуши Пражката пролет и да премести войските на страните от Варшавския договор в Чехословакия. Спецназ ГРУ са натоварени със задачата да превземат Пражкото летище.

В нощта срещу 21 август 1968 г. съветски пътнически самолет иска разрешение да се приземи извънредно на летището в Прага уж поради проблем с двигателя. След като каца, командосите, без да изстрелят и един куршум, превземат летището и поемат контрола върху въздушния трафик.

Междувременно спецчастите, проникнали в Прага няколко дни преди операцията, поемат контрола върху други ключови точки в града.

Няколко часа след превземането на летището, бойни автомобили на въздушните войски обграждат сградата на Централния комитет на Комунистическата партия на Чехословакия, където тече извънредна среща, и отвеждат всички висши ръководители в Москва.

Отвличане на американски хеликоптер в Камбоджа

През същата година група от деветима души на Спецназ ГРУ проникват в тайна американска въздушна база в Камбоджа.

Там са базирани бойни хеликоптери “Супер Кобра” (Super Cobra), снабдени с най-новите системи за насочване и управляеми ракети.

В резултат на операция, продължила 30 минути, един от хеликоптерите е откраднат и откаран във Виетнам, а останалите са унищожени. Убити или ранени в операцията са 15 американци.

Според руски източници САЩ разбират за нападението на базата от съветските спецчасти години по-късно благодарение на изтичане на информация от КГБ.

Афганистан и двореца на Амин

Звездният час на съветските спецчасти идва в Афганистан, където те са използвани в пълна степен и си сътрудничат помежду си.

Една от първите и най-трудни задачи на новия мюсюлмански батальон на ГРУ, съставен от местни жители на Централна Азия, е да помогне на отрядите “Алфа” и “Зенит” на КГБ да щурмуват резиденцията на двореца Таджбег и да заловят афганистанския президент Хафизула Амин.

Акцията, станала известна по-късно като операция “Щорм-333”, днес е най-известната операция на руските спецчасти.

Малко преди операцията, която е проведена на 27 декември 1979 г., хора от мюсюлманския батальон са внедрени сред пазачите на двореца. Задачата им е да неутрализират охраната и да помогнат на “Алфа” и “Зенит” да проникнат в двореца.

Смятало се, че операцията е невъзможна, тъй като само една шепа командоси трябвало да се изправят срещу 1500 афганистански войници, включително личните охранители на Амин.

При атаката съветският екип губи само шестима мъже.

“Революция” в Латвия” и “саботаж” на атомна електроцентрала

Опитът, придобит в Афганистан, показва, че СССР може би се нуждае от спецчасти за саботажи извън страната. За тази цел властите създават отряда “Вимпел” към КГБ, който се смята за елитен дори и за стандартите на спецчастите.

По време на учение “Вимпел” тренира “сваляне” на правителството на Латвия и разрушаване на местното КГБ. Местното КГБ е наясно с плановете на “Вимпел”, но въпреки това не може да направи нищо.

Един от участниците разказва пред руска медия, че в операцията, наречена “Янтар-87”, участвали 10 екипа на “Вимпел”. Всеки от тях имал специфична задача, а всички тези задачи били изпълнени успешно.

Един от екипите трябвало да плени шефа на отдел в местното КГБ. Спецчастите го хванали в дома му, като преди това свалили крушките на стълбите в сградата му.

“Искахме да направим същото с шефа на КГБ, но решихме да не го правим”, разказва участникът. “Вместо това го снимахме с оптичния прицел на винтовката и след това му показахме снимките с думите: “Виж, беше на ръба на смъртта”.

Според публични източници с времето в отговорностите на “Вимпел” е включена и охраната на стратегически съоръжения. Например те са натоварени с охраната на атомни централи и установяването на техните слаби места.

Така, през 1988 г. “Вимпел” успяват да влязат на територията на Белоярската АЕЦ само за 42 секунди. Планирането на операцията отнема над един месец. Успешното проникване води до преосмисляне на начина, по който трябва да се пази подобна инфраструктура.

Най-новите спецчасти

Най-младите и най-потайни спецчасти на Русия се наричат просто Спецчасти или Спецназ. Според свободни източници отрядът е създаден през 2009 година. Той използва наемници с опит в други специални отряди.

Руските медии съобщават, че отрядът може би е участвал в освобождаването на Палмира в Сирия.


Loading...

Лента.ру твърди, че Спецназ се използват и срещу терористи от Северна Африка до Афганистан, както и в някои от бившите съветски републики в Централна Азия.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.