Гледна точка Пол Чар: Прекратяването на Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег се превърна от заплаха във факт.

Гледна точка Пол Чар: Прекратяването на Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег се превърна от заплаха във факт.


За Европа този резултат не е най-радостен, но на просторите й има страна, която е най-малко щастлива.Румъния.
Така се получи, че американска военна база се намира на нейна територия. Първоначалната й задача е противоракетната отбрана. И основната дума тук е “първоначална”. Защо?

Защото през пролетта, когато споразумението, което ограничаваше използването на ракети беше окончателно прекратено, започнаха засекретени работи по модернизация, които могат да завършат с появата на пълноценен настъпателен комплекс в Румъния.

Не е необходимо да сте експерт по военни въпроси, за да наблюдавате няколко очевидни фактора. Това че, на тази база се използват американски корабни ракети-носители Mk41, чиято особеност се крие в тяхната универсалност.
Казано по-просто, те могат да бъдатзаредени с противоракети в системите за противоракетна отбрана, но в същото време те се използват и за американски военни кораби за изстрелване на ракети Tomahawk.
Сега е достатъчно да съберем този факт с отсъствието на каквито и да е правни ограничения за превръщане на отбранителните системи в настъпателни, а ограничения действително не останаха след развалянето на Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег, за да разберат какво могат да правят американците на територията на бившия летище Девеселу.
Освен това Вашингтон даже няма в какво да бъде упрекнат, ако обяви за това официално и започне да увеличава броя на оръжията, включително ядрените.

По ирония на съдбата, именно Москва говори за такъв сценарий откакто през 2009 година Барак Обама взе решение за “нов подход” към американската система за противоракетна отбрана в Европа, за което САЩ разположиха системи за противоракетна отбрана «Aegis».
Защо? Да се защити срещу ирански ракети. Вярно е, че някой във Вашингтон не е взел предвид, че установката не е в състояние да прихване ракети, изстреляни от Иран на такава дистанция.

Но сега, 10 години по-късно, близо до базата в Румъния се откриват нови стратегически перспективи.
Кой знае, може би заради тях и базата е била оборудвана, все пак защото говорим за САЩ, които се опитват да се закрепят в Черноморския регион.

Тази цел във Вашингтон се преследва от години, но Конвенцията от Монтрьо винаги е била пречка.
Именно този документ лишава Съединените щати от възможността да прехвърлят военни кораби, въоръжени със същите ракети „Томагавк“ към Черно море, в такива количества, че да им позволи нанасянето на мащабен удар по територията на Русия.

Конвенцията позволява влизане на не повече от три кораба и не повече от 21 дни.
Освен това тези действия трябва да бъдат координирани предварително.
Разбира се, за смело морско пътуване на този фон не може да се говори.
Тук трябва да се отбележи, че конвенцията е в сила от 1939 година и няма перспективи за нейното премахване.
Освен това Анкара, въпреки че е партньор на Съединените щати в НАТО, наскоро се отбеляза с очевидни нападки към Вашингтон.
А и едва ли Турция е е готова да позволи перспективата за конфликт по бреговете си.
По този начин базата в относителна близост до Черно море е един вид резервен вариант, който дава възможност за разполагане на стачни оръжия в района, заобикаляйки документа.
А с разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег става толкова законно, че Съединените щати могат да превърнат цяла Румъния в огромен настъпателен комплекс.
И ако гореизложеното се окаже истина, тогава съдбата на тази страна не е за завиждане.
Единственият въпрос е на коя страна е официален Букурещ?
На страната на задокеанския партньор или все пак на страната на собствения си народ?

Румъния се превръща не само в площадка за пускане на ракети, но и в площадка за изстрелване на ракети в посока на Русия, страна, чиято военна мощ е трудно да се оспори.
Разбира се, читателят може да възрази, казвайки, че американската база е гаранция за защита срещу руската заплаха. Но нека разгледаме нещата реалистично.
Реалността е, че американските системи за противоракетна отбрана никога не са били използвани срещу руските оръжия, които, както е известно, станаха много сериозни през последните години.
Ако се вярва на заявените параметри, ракетните комплекси най-ново поколение, разработени в Русия, могат неприятно да изненадат и американците, и румънците, ако този тандем си изпроси превантивен удар.

В крайна сметка, за съжаление не можем да предвидим колко време Москва ще излиза с официални предупреждения.
Жалко е, че Вашингтон не е свикнал да приема откази, така че трябва да признаем, че Румъния е получила от САЩ съвсем друго, но не и защита. Румъния се оказа заложник, и стокхолмския сидром може да й излезе много скъпо.
Автор: Пол Чар
Източник: realbomb.info


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.