В САЩ представиха концепция за “кинетичен прехващач” – за борба срещу “Кинжал”

В САЩ представиха концепция за "кинетичен прехващач" - за борба срещу "Кинжал"
Отбранително-изследователската агенция DARPA презентира пред американските военни перспективният прехващач Glide Breaker.

Предполага се, че той ще бъде американският отговор на хиперзвуковите оръжия на Русия и Китай.

По данни на портал  The Drive агенцията е обявила старта на опитно-конструкторските работи и е показала концепцията за летателен апарат на изложението D60, провело се между 5 и 7 септември.

Разработчиците предполагат, че устройството ще унищожава вражески хиперзвукови ракети чрез така наречения кинетически прехват, при който целта се поразява с целия корпус на апарата, а не само с бойната му част.

“Целта на програмата Glide Breaker е да разшири възможностите на САЩ да се отбранява срещу свръхзвуковото оръжие и целия клас хиперзвукови заплахи”, гласи юлското заявление на DARPA.

Изданието отбелязва, че американските военни са обезпокоени от най-новите оръжия на Русия – ракетните комплекси “Авангард” и “Кинжал”, както и от водените в Китай разработки на въоръжение от такъв тип, цитира РИА “Новости”.

Да се преосмисли защитата

Шефът на Северното командване на Въоръжените сили на САЩ и на Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка генерал Торънс О‘Шонъси заяви, че територията на страната не е защитена от руските и китайските ракети.

“Трябва фундаментално да преосмислим защитата на нашата страна и да измислим как ще се защитаваме от равен по сила съперник”, каза той неотдавна на конференция на американската национална гвардия.

Като един от инструментите за прехват на ракети генералът смята изтребителите F-16. По негови думи самолетите ще бъдат способни на това, ако бъдат снабдени с активна фазирана антенна решетка.

В преследване на Русия

Съобщава се също, че корпорация Lockheed Martin е получила от американските ВВС поръчка за разработката на прототип на най-новите хиперзвукови аеробалистични ракети. Работите се оценяват на 480 млн. долара. Разработват се и хиперзвукови ракети по проект HCSW, които Пентагонът очаква към 2021 година. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.