В САЩ оцениха шансовете на F-15 и Су-35 в сблъсък един с друг

В САЩ оцениха шансовете на F-15 и Су-35 в сблъсък един с друг
Руският изтребител Су-35 има малко по-големи шансове за победа в хипотетичен бой с американския F-15.

Това пише експертът от The National Interest Дарио Леоне в статия, цитирана от “Взгляд“.

Според него и двата самолета са “изтребители от висша класа” и “връх на небесната хранителна верига”. Су-35 е малко по-млад, но базовите характеристики на изтребителите са почти еднакви: F-15 е малко по-бърз, но Су-35 може да преодолява звукови бариери без форсаж. При ниски скорости руският изтребител има едно ключово преимущество: свръхманевреност, постигната благодарение на управляемите във всички ракурси вектори на тягата, пише авторът.

“Отчитайки появата на нашлемна система за насочване и високотехнологочните ракети с далечен обсег AIM-9Х и Р-73, близките сблъсъци биха били взаимно убийство”, твърди Леоне.

Според него на големи разстояния предимството е на страната на F-15 благодарение на неговия радар Raytheon APG-63, който превъзхожда възможностите на “Н035 Ирбис” на Су-35. Но руският изтребител има допълнителна система за проследяване в ИК диапазона и в радиус до 80 км Су-35 може да намери дори стелт самолети. При F-15 аналогична система ще се появи в близко бъдеще.

Американецът обаче няма никакъв шанс в сферата на радиоелектронното заглушаване, смята авторът на статията. Дори и мощната му РЛС да открие руския самолет и да изстреля ракети по него, съвършените системи за защита на Су-35 ще ги отбият от взетия курс, пише той.

“На теория “Сухой” може да бъде свален, но за това ще са нужни много повече ракети, отколкото са предвидили създателите на Eagle”, констатира Леоне. Според него Су-35 разполага с богат арсенал от ракети “въздух-въздух”, които задължително би употребил.

От ВВС на САЩ осъзнават този проблем, затова са разработили програма за модернизиране на електронните системи на F-15 на стойност $7,6 милиарда.

В крайна сметка шансовете за победа в хипотетичен въздушен бой са горе-долу равни, но руският самолет има малко предимство.

“Но пободен сблъсък би бил възможен, ако САЩ тръгнат на война срещу Русия. Едва ли това ще се случи”, подчертава авторът на статията. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.