В САЩ назоваха петте най-вероятни купувачи на руския Су-57

В САЩ назоваха петте най-вероятни купувачи на руския Су-57

Пет държави бяха включени в списъка с възможни купувачи на руски изтребители Су-57. Имената на потенциалните поръчители публикува издание Military Watch: в него влизат Китай, Индия, Алжир, Виетнам и Турция.

Китай

Според Military Watch Китай може да прояви интерес към Су-57, макар Народноосвободителната армия на страната вече да разполага със собствен изтребител от пето поколение – Chengdu J-20.

Според автора на материала Су-57 е по-съвършен в технически план от J-20. Той разполага със система за управление на вектора на тягата, висок праг на боен товар, система за управление на противодействието на инфрачервените средства и т.н.

Руският Су-57 може да е интересен за военноморския флот на Китай благодарение на възможностите си да бъде въоръжен с хиперзвукови балистични ракети. И като цяло, пише авторът, Chengdu J-20 е лошо приспособен към операции на самолетоносачи.

Индия

Делхи стана първият потенциален купувач: през февруари тази година стана известно, че Индия е проявила интерес към новите самолети. Сега индийските военни трябва да определят как руските изтребители от пето поколение ще се впишат в общата концепция на бойната авиация на страната.

Индия е водещ вносител на съветски и руски изтребители още от 1960-те години – към днешна дата те са гръбнака на ВВС на страната. С оглед на въоръжаването на Китай с изтребители от пето поколение и плановете на Пакистан да се сдобие с такива до 2020 г., Индия ще има преимущество, ако се реши да закупи Су-57.

Алжир

Military Watch нарича Алжир “уникален клиент” на Русия по линия на ВПК заради секретността на покупките. Както и Индия, Алжир използва почти всички основни съветски и руски изтребители, макар и да се отказа от по-старите платформи в полза на самолетите от 4-то поколение. Авторът смята, че заради съществуващите проблеми в икономиката на страната Су-57 могат да бъдат закупени не по-рано от 2030-те години. Но това може да се случи и по-рано. За Алжир новите изтребители могат да се превърнат в мощен сдържащ фактор против Запада.

Виетнам

Авторът се позовавана съобщенията от виетнамската преса, появили се през 2017 г., относно възможното закупуване на Су-57 от 2030 до 2035 г. в замяна на Су-37 и Су-30, сега формиращи основния състав на ВВС на страната заедно със Су-22М3 и Су-22М4. Растящата икономика на страната прави тази стъпка напълно вероятна. Вносът на Су-57 може да помогне на Виетнам да съхрани паритета с оглед на модернизацията на китайския флот. Руският изтребител може да стане заплаха за военните обекти и авиобази на противника, а сщо и ефективен ловец на надводни обекти.

Турция

Възможността Турция да купи Су-57 авторът от Military Watch нарича най-малко определена, тъй като тази държава е отдавнашен клиент на западните разработчици, а и е член на НАТО. Въпреки това заплахите на САЩ да прекратят партньорството по програмата за изтребители F-35 и да наложи санкции в отговор на покупката на руски С-400 може да промени предпочитанията на Турция, уверен е авторът.

Турските медии нееднократно заявяваха за възможните покупки на Су-57. А доколкото руският изтребител има редица преимущества пред F-35, тази перспектива е напълно реална. Системата за противодействие на инфрачервени средства е крайно необходима в близкоизточния регион, тъй като ПЗРК с инфрачервено насочване широко се използват от бунтовниците и терористичните групировки. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.