“Възкръсването на подводния гигант”: в САЩ коментираха завръщането на атомния “Дмитрий Донской”

"Възкръсването на подводния гигант": в САЩ коментираха завръщането на атомния "Дмитрий Донской"
Издание  The National Interest не успя да подмине новината за завръщането на подводницата по проект 941 “Акула” (по класификацията на НАТО “Тайфун”) “Дмитрий Донской” след капитален ремонт, отбелязва “Российская газета“.

Неотдавна тя премина бойни изпитания в Бяло море.

Авторът на материала Марк Епископос отначало припомня, че това е най-голямата подводница в света. Той също предполага, че машината от този проект е най-известната и опасната от всички създавани някога от Съветския съюз. Името ѝ става нарицателно, благодарение на филма “На лов за “Червения октомври”.

През последните десетилетия “Дмитрий Донской” служи като изпитателна платформа за балистични ракети РСМ-56 “Булава”. А през 2018 г. крайцерът беше пратен на капитално преоборудване, за да може да се присъедини към подводниците по проект “Борей”. Освен това вицеадмирал Олег Бурцев съобщи, че “Дмитрий Донской” може да бъде въоръжен с 200 крилати ракети “Калибър”.

Авторът си задава въпроса: “Какво печели руският военноморски флот от такъв сложен и скъпоструващ проект?”. Имайки предвид, че ремонтът на съда, по мнението на експерта, е по-скъпо от създаването на нови подводни крайцери от линията на “Борей”.

В това може и да има резон, продължава експертът. Работата е там, че в модернизираната руска армия акцентът се поставя на сухопътните войски за бързо реагиране.

Но при това руският ВМФ не се отказва от подводниците, способни да си съперничат по огнева мощ с американските си “колеги”. В частност с подводниците от клас Ohio, въоръжени със 154 крилати ракети Tomahawk. Тук авторът се позовава на вицеадмирал Олег Бурцев.

А превръщането на “Дмитрий Донской” в носител на крилати ракето може да бъде нелош вариант за достигане на паритет с Америка. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.