Вижте новият „АК-12 ”Калашников +ВИДЕО

Вижте новият „АК-12 ”Калашников +ВИДЕО

Понастоящем, „АК-12” Калашников се тества в Централния изследователски институт за прецизно машиностроене в град Климовск край Москва, един от най-старите центрове за разработка и изпитване на стрелково оръжие в Русия.

Оръжейните експерти оценяват положително перспективите през новия модел на пазара на оръжие, но въпреки това предупреждават, че на АК-12 ще се наложи да се справя с конкуренцията на по-старите модели калашници.

„АК-12 ”
„АК-12 ”

Според различни оценки, от 70-те години са произведени повече от пет милиона автомати АК-74. Различни негови модификации се използват по целия свят: Латинска Америка, Близкия изток, Югоизточна Азия, Африка и Източна Европа.

Без да се смята цифрата на произведените в Българските заводи „Арсенал” и китайските „Норинко” !Необходимостта от създаването и приемането на въоръжение на автомата е предизвикана от това, че първият модел на АК, който е създаден още в края на 40-те години на ХХ век, понастоящем е технически и морално остарял.
Между това, Министерството на отбраната няма намерение да вземе на въоръжение принципно нов автомат с друг калибър, защото в Русия съществуват огромно количество запаси от патрони калибър 5.45, използвани от АК-74.

Опити да се създаде нов автомат с по-добри попадения, по-малко тегло и възможност за монтиране на различни приспособления са правени още по съветско време. През 90-те години се появява автоматът АН-94 „Абакан“, а също нови модели „Калашников“, които ,обаче, не отговарят на всички изисквания на русите военни.

Що се отнася до износа, новият модел ще трябва да се бори на пазара с големия брой както оригинални АК-74, така и с нелегалните копия, които се произвеждат и продават по целия свят.
Това се отнася и за руския пазар: „Не можем просто да вземем и да махнем всичко, което има в армията, и в замяна да купим АК-12“, добавя експертът.
Коротченко казва:


Loading...

„Оръжието е добро, много необходимо, но е сложно да се правят прогнози за това, дали ще се продава в големи обеми. От една страна това много зависи от усилията на държавната компания за износ на оръжие „Рособоронекспорт“ за търсене на нови пазари, а от друга – от позицията на военното ведомство и готовността му да закупува масово оръжието за военните части“!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.