Вижте как президентът Румен Радев полетя на испански изтребител “Юрофайтър” (ВИДЕО)

Вижте как президентът Румен Радев полетя на испански изтребител "Юрофайтър" (ВИДЕО)
Президентът Румен Радев проведе демонстрационен полет на изтребител “Юрофайтър” в Испания.

Във втория ден от посещението си в Мадрид държавният глава посети Логистичен център за въоръжение и проучване.

“Имах възможност да летя на един от най-съвременните изтребители в света. Благодаря на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събратя се грижеха за сигурността на небето на България,” заяви Радев след полета.

Президентът добави, че е признателен на испанските колеги за “уникалната възможност да лети на един от най-съвременните изтребители в света”.

Благодари на испанските авиатори и техници, които заедно с български летци се грижеха за сигурността на небето на България.

Медиите на Иберийски полуостров отбелязват, че Румен Радев е първият президент, който участва в полет с този най-модерен самолет на въоръжение в испанските ВВС. Демонстрационният полет бе жест на крал Фелипе Шести към държавния глава, предвид факта, че Радев е военен пилот по професия.

Полетът бе от Логистичния център за въоръжение и проучване (CLAEX) във военновъздушната база в Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид.

Eurofighter EF-20 Typhoon II е многоцелеви изтребител, съвместна разработка на компании от няколко европейски страни. Испанските ВВС разполагат с над 60 такива самолета.

Демонстрационният полет на президента бе с най-модерната версия на Eurofighter – Bravo. Специално за полета дойдоха две двойки такива изтребители от военновъздушната база в Албасете, на повече от 250 километра югоизточно от Мадрид.

След полета Румен Радев награди с “Почетен знак на Президента на Република България” 14-о крило от испанските военновъздушни сили – целия екип от пилоти, механици и други, който тази година два месеца е бил в България като част от аеротактическия отряд “Стрела”, охраняващ българското въздушно пространство. От името на 14-о крило наградата получи подполковник Хесус Саласар, командир на отряд “Стрела”.

На церемонията по награждаването присъства и испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес, която подчерта важното значение на съюзническата солидарност в рамките на НАТО.

Румен Радев благодари на испанските авиатори за мисията им по охрана на въздушното пространство на България и югоизточния фланг на НАТО.

Президентът ще посети и Оперативния център на Южното командване на НАТО. Там ще има кратко представяне от генерал-лейтенант Фернандо де ла Крус Карабака.

Последен етап от визитата е централата на футболния клуб “Реал” (Мадрид) на стадион “Сантяго Бернабеу” в испанската столица. Румен Радев ще има среща с Флорентино Перес, президента на клуба с най-много титли в историята на Шампионската лига.

След това държавният глава и оглавяваната от него делегация, в чийто състав са първата дама Десислава Радева и министърът на външните работи Теодора Генчовска, ще отпътуват за България.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.