ВИДЕО: Защо модернизираният ВСС “Винторез-М” се смята за най-тихия в света

ВИДЕО: Защо модернизираният ВСС "Винторез-М" се смята за най-тихия в света

Koмандването на Южния военен окръг на полигона “Молкино” показа тренировъчнa стрелба на спецназ с винтовката “Винторез-M”, която наскоро влезе на въоръжение.

“Винторез-М” е подобрена версия на снайперистката винтовка “Винторез”, приета в руската армия през 1987 година. Едно от предимствата на новото оръжие е подобрената точност. “Винторез“ е по-удобна и за самия стрелец поради подобрения приклад, а откатът при стрелба почти не се усеща.

Най-важното и уникално свойство на винтовката е именно нейната безшумна работа. Ако в близост до оръжието звукът на изстрела се чува добре, то на 100 м. трудно може да се усети. А в разгара на битката, заедно с други шумове – почти невъзможно. Това позволява на снайпериста успешно да унищожава вражески цели, без да разкрива позицията си. Има случаи, в които, поради това свойство, руски войници сами ликвидират цели отряди на врага. В същото време тя е предназначена за 9-мм патрони и може да порази противника на разстояние от 400 метра, пробивайки дори бронежилетки и стоманени каски.

“Винторез-M” е оръжие, предназначено основно за специални задачи: щурмови, разузнавателни, антитерористични и диверсионни операции. Тя не може да бъде сравнявана по обхвата и способността си на проникване с други видове оръжия, например с тежки далекобойни пушки, които удрят врага на разстояние от два километра или повече, както и с големи калибровъчни картечници, пронизващи през тухлена стена. Но там, където е необходимо бързо и безшумно извършване на операция, а след това тихо изтегляне – ВСС “Винторез-М” е просто незаменима.

По време на тестовата стрелба на това оръжие, за една от целите са използвани бутилки с вода, поставени на разстояние от само 100 метра. Видеокамерите ясно записват как куршумите пробиват бутилките. След стрелбата можете да видите и причинените по тях щети: “Винторез” ги прави на решето.

Благодарение на уникалните си характеристики “Винторез-М” не само обезпечава нуждите на руските спецподразделения, но и успешно се предоставя на приятелски държави като експортно оръжие. Без съмнение способностите на тази винтовка впечатляват и демонстрират високия потенциал на руските оръжейници. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.