ВИДЕО: Вижте термобаричния гранатомет ГМ-94, който ползва руският спецназ

ВИДЕО: Вижте термобаричния гранатомет ГМ-94, който ползва руският спецназ
В интернет се появи видео, посветено на многозарядния 43-мм гранатомет с ръчно презареждане ГМ-94, който успешно се използва от руските спецназовци, съобщи “Российская газета“.

Клипът, в който се демонстрира използването на това оръжие, бе качен в YouTube канала Lazarev Tactical.

В него се отбелязва, че гранатометът, който е аналог на помпово оръжие, се използва ефективно за изкарване на терористи от сгради.

За тази цел се използват специални термобарични гранати, които създават обемен взрив и принципно превръщат ГМ-94 в нещо като ръчен огнемет.

Любопитно е, че боеприпасите могат да се използват на сравнително късо разстояние. Операторът на оръжието, например, може да стреля в сграда от 10 метра, за да се нарани.

Между другото, за ГМ-94 има предвидени и други боеприпаси, като осколочни, осколочно-фугасни, шрапнелни, свето-шумови, димни, запалителни и осветителни гранати.

Стрелбата се води по стръмна траектория на максимално разстояние до 500 м. Отбелязва се простотата на използване на оръжието и силния откат при стрелба, но при правилна стойка стрелбата с ГМ-94 е достатъчно комфортна и много ефективна.

Пълнителят на гранатомета побира три гранати, но преди бойна операция може в ствола да се добави и четвърти. Пълнителят е разположен отгоре и остава неподвижен, а при презареждане се мести стволът. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.