ВИДЕО: Вижте стрелба с “убийците на крайцери”

ВИДЕО: Вижте стрелба с "убийците на крайцери"
В мрежата се появи видео от стрелба с основното оръжие на корабите на Тихоокеанския флот на Русия.

На кадрите есминецът “Быстрый” и ракетният катер “Р-24” с интервал от няколко секунди пускат противокорабни ракети “Москит” по голям корабен щит, намиращ се на разстояние от 60 км, писа “Российская газета“.

“Двете ракети в предвиденото време поразиха целта”, съобщиха от министерството на отбраната.

Заедно с моряците тренират и летците. Веднага след пуска на “Москит” ракетите са засечени от самолетите за далечно радиолокационно откриване А-50, а данните са предадени на прехващачи МиГ-31. Те вземат ракетите на съпровод, готови по команда да ги свалят. Изпълнението на бойното упражнение е извършено от 20 кораба на ТОФ – те охраняват закрит за плаване участък в океана, както и изтребители, противоподводни самолети и безпилотни апарати на морската авиация от флота.

Крилатата противокорабна ракета “Москит” е разработена в СССР и е снабдена с автоматизиран въздушно-реактивен двигател – такъв, какъвто САЩ безуспешно изработват за хиперзвуковите си ракети. “Москит” е едва свръхзвукова, но лети бързо, вдигайки скорост от 2,8 Маха. Това е единствената ракета в света, способна да лети на такива скорости при свръхмалки височини. Предназначена е за поразяване на кораби с водоизместимост до 20 хил. тона – тоест всички, без самолетоносачите.

След пуска четиритонната ракета отваря крилата си и прави “завой” при който пада на височина от 20 метра и продължава по заложен в бордовия компютър маршрут. Той може да бъде променен по команда на летящия разузнавач Ту-95РЦ и спътниковата система на морското разузнаване “Легенда”.

При летенето си към целта ракетата се снижава до 7 м и включва радара на самонасочващата се глава. Той може да работи както в активен, така и в пасивен режим. Последният се използва при силно радиоелектронно противодействие – в този случай “Москит” се насочва от източника на смущение или от сигнала на вражеския радар. Ракетата също така е способна да изпълнява противозенитна маневра “змия” със завои от 60 градуса и претоварване до 10 единици.


Loading...

Проникващата ѝ бойна част е достатъчно мощна, за да изведе от строя голям кораб като есминец или крайцер. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.