ВИДЕО: Вижте как преди 30 години съветският изтребител Су-27К каца за първи път на корабна палубa

ВИДЕО: Вижте как преди 30 години съветският изтребител Су-27К каца за първи път на корабна палубa
ТВ каналът “Звезда” публикува кадри от първото в историята кацане на тежкия палубен изтребител Су-27К на палубата на самолетоносач, състояло се на 1 ноември 1989 година.

Видеото е предоставено от Обединената авиостроителна корпорация.

Импулсът за активна работа на корабна тематика е даден в началото на 1980-те, когато под ръководството на генералния конструктор Михаил Симонов и ръководителя на проекта Константин Марбашев се организира разработването на експерименталния самолет Су-27К, който прави първото кацане на палуба.

По време на проектирането са разрешени сложни задачи, свързани с конструкцията, силата, аеродинамиката, системите за управление, навигацията и въоръжението. Успехът на проекта се определя от опита, натрупан от екипа на опитно-конструкторско бюро (ОКБ) “Сухой” при създаването на самолета Су-27.

Преди 30 години обучението на палубни летци се провежда на летище Саки в Крим, където е разположен учебно-тренировъчният център “Нитка”. Няма официално разрешение за кацане на самолетоносача. Разрешени са само заходи над палубата.

Окончателното решение за кацане е взето сутринта на 1 ноември 1989 г. от генералните конструктори на ОКБ “Сухой” Михаил Симонов, директора на Черноморския корабостроителен завод Юрий Макаров и контраадмирал Александър Устянцев, председател на правителствената комисия.

В 12:35 часа летец-изпитателят на ОКБ “Сухой” Виктор Пугачов излита на изтребител Су-33 от летището в Саки и се насочва към самолетоносача за изпълнение на заходи на минимална височина над палубата.

Ръководителят на полета го информира, че кацането е разрешено. След като извършва няколко захода над палубата, Виктор Пугачов каца на палубата на кораба. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.