ВИДЕО: Вижте всички тайни на руския ЗРК С-350 “Витязь”

ВИДЕО: Вижте всички тайни на руския ЗРК С-350 "Витязь"

В програма “Приемка” в ефира на руската ТВ “Звезда” разказаха как се готвят бойните разчети за работа със ЗРК С-350 в учебния център на руските ракетни войски в Гатчина. Именно тук в момента се намира единственият в Русия “Витязь”, отбелязва “Российская газета”.

В комплекса влизат машина за бойно управление (МБУ), пасивен радиолокатор, две пускови установки (ПУ), многофункционален радар и детектор за всякакви височини.

В рамките на дивизион на С-350 работят 9 души. За разгръщането му са необходими едва 5 минути. При това за целта няма нужда никой от военнослужещите да прави каквито и да било манипулации навън. Всички процеси се управляват от машините.

Само по време на тренировки техниката стои една до друга. В бой, при необходимост, ПУ могат да се отделят от пункта за бойно управление на разстояние до 5 км, а многофунцкионалният локатор – на 2 км.

Този радар се върти с главозамайваща скорост и може да открива цели на разстояние до 300 км. Всяка машина може да съпровожда до 8 цели и да насочва към тях до 16 ракети.

РЛС работи в много точен сантиметров диапазон, което ѝ позволява да “вижда” малогабаритни крилати ракети. За целта помага и пасивният радар. Той прилича на височинен кран – подвижната му антена улавя смущения и е способна да определи източника им.

Ако по време на атака противникът се опита да отклони ЗРК “Витязь” от целта, то радарът ще подскаже къде се намира източникът на смущения и същият ще бъде унищожен.

В кадрите за първи път виждаме машината за бойно управление отвътре. Това е “мозъкът” на цялата ЗРС. Както отбелязва водещият, в нея е далеч по-просторно, отколкото в командния пункт на С-400.

В бойния разчет на МБУ влизат трима души. Зад централния монитор е командирът на зенитно-ракетния дивизион. Отдясно седи оператор, който отговаря за работата на многофункционалните локатори. Отляво – оператор, който управлява ПУ.

В момента на снимките те отработват отразяване на масирана атака. Това е нападение, при което врагът атакува едновременно от всички посоки. Операторите трябва да проследят едновременно 24 условни цели – “самолети” на височина от 5 км от типа на F-16. Електронните пускове преминават успешно и всички цели са унищожени.

Любопитно е, че, ако самолетът се опита да се отклони от първата ракета, то той със сигурност ще попадне под втория обстрел. При това ЗРС автоматично унищожава оцелелите и сама избира нужния брой ракети за целта.

От момента на откриването на самолета-мишена до унищожението му преминават средно 20 секунди. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.